Shutterstock

Inside Melk

Melkprijs bij lange na niet kostendekkend

19 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 3 reacties

De productiekosten van Duitse melkveehouders worden slechts voor 78% gedekt. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers die het European Milk Board (EMB) heeft gedeeld. De melkprijs lag in april op 34,56 cent per kilo, terwijl de kostprijs bijna 10 cent hoger lag. Ook Nederlandse melkveehouders produceren onder kostprijs. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwste prijzen zijn een aanvulling op een studie van het Duitse BAL (Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft) uit 2012. Uit de prijs-kostenverhouding blijkt dat de melkprijzen de productiekosten in Duitsland niet dekken. In april 2019 haalden producenten slechts 78% van hun productiekosten terug uit de melkprijs; het tekort was dus 22%. Het tekort schommelt de afgelopen 10 jaar tussen de 13% en 34%.

Kostprijs 7% gestegen
Met de Milk Marker Index (MMI) wordt zichtbaar hoe de melkproductiekosten in Duitsland zich de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. In april 2019 bedroeg de MMI 107. Dat betekent dat de productiekosten voor Duitse melkveehouders met 7% zijn gestegen ten opzichte van het basisjaar 2010.

"De aanhoudende kloof tussen kostprijzen en opbrengsten illustreert het feit dat de zuivelsector melkveehouders in de greep houdt", zegt Johannes Pfaller, lid van het uitvoerend comité van het EMB en zelf melkproducent in Zuid-Duitsland. "Er wordt net genoeg betaald om de productie in stand te houden, maar er blijft niets meer over voor ons. Er moet snel iets veranderen." Pfaller pleit onder meer voor aanpassing van het EU-landbouwbeleid dat volgens hem niet meer kan blijven inzetten op goedkope grondstoffen voor de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie.

Kosten in zes landen
Naast Duitsland worden ook kostenberekeningen uitgevoerd in vijf andere landen. De berekeningen van de melkproductiekosten in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland voor 2017 zijn recentelijk gepubliceerd.

Hieruit blijkt dat Nederlandse melkveehouders in 2017 €42,01 per 100 kilo melk ontvingen. Ondanks de gestegen melkprijs ten opzichte van 2016 (+6,7 cent) werd hiermee 16% van de productiekosten niet gedekt.

Bij bovengenoemde cijfers moet opgemerkt worden dat in de berekeningen uitgegaan wordt van bepaalde standaarden, onder meer voor loonkosten en het aantal gewerkte uren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox