Shutterstock

Inside Melk

Arla plots bovenaan in melkprijsvergelijking

23 Juli 2019 - Wouter Baan

De Scandinavische zuivelcoöperatie Arla houdt de melkprijs voor augustus voor de zevende maand op rij gelijk. Dat is een zeldzaam stabiele periode, waardoor er interessante verschuiving plaatsvindt in de melkprijsvergelijking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs van Arla biedt wat melkveehouders doorgaans willen: stabiliteit. De Scandinavische zuivelcoöperatie handhaaft de vet- en eiwitprijzen voor augustus op prijzen van respectievelijk €3,95 en €4,35 per kilo. 

Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo levert dit in Nederland voor de zevende maand op rij (behoudens minimale valuta-correcties) een uitbetalingsprijs op van €34,38 per 100 kilo. Daarbovenop kunnen melkveehouders nog een deelweidepremie verdienen van €0,50 per 100 kilo. 

Zeldzaam stabiele periode 
Het is lang geleden dat de van oorsprong Scandinavische melkverwerker de uitbetalingsprijs zo lang stabiel hield. In Nederland is dat zover de historie reikt (vanaf 2007) niet meer voorgekomen. Een aangesloten periode van 3 of hooguit 4 maanden was in het afgelopen decennia vaak de max.

De stabiele melkprijs van Arla vergroot de kans dat ook FrieslandCampina de Garantieprijs voor augustus gelijk houdt. Dit omdat deze deels is gebaseerd op de de uitbetalinsprijs die Arla hanteert. Zekerheid biedt dit overigens niet, gezien de melkprijs van FrieslandCampina dit jaar pas slechts 1 stabiele mutatie kende over de maand maart. 

Top-3 melkprijs 
Wat opvalt is dat de melkprijs van Arla gestaag opklimt in de melkprijsvergelijking, aangezien andere verwerkers de uitbetalingsprijzen hebben verlaagd in de afgelopen maanden. Tussen juli 2018 en juni 2019 bedroeg de gemiddelde melkprijs €34,75 per 100 kilo. Daarmee moet Arla zuivelbedrijven Cono en FrieslandCampina voor zich dulden. In juli staat Arla zelfs bovenaan. Hoewel andere melkprijzen nog bekend moeten worden, is het niet waarschijnlijk dat Arla voorbij wordt gestreefd. 

Voorheen was de basis-melkprijs van Arla vaak niet meer dan een 'middenmoter'. Dit komt omdat de uitbetalingsprijzen in Nederland doogaans hoger liggen dan elders in Europa. Vanuit coöperatief oogpunt betaalt Arla de ruim 10.000 leden-melkveehouder, verspreid over 7 landen, echter gelijk melkgeld. In Nederland telt Arla circa 100 melkveehouders. 

Wel moet worden opgemerkt dat het melkgeld inclusief premies bij andere verwerkers hoger uitpakt. Dit omdat de weidepremie bij Arla relatief laag uitvalt. 

Klik hier om de melkprijsvergelijking te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden