Shutterstock

Inside Melk

Flitsende start van melkseizoen Nieuw-Zeeland

24 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Nieuw-Zeelandse melkveehouders zijn het nieuwe melkseizoen, die begint op 1 juni, flitsend gestart. De melkproductie in juni ligt ruim 14% hoger dan dezelfde maand in 2018 en komt daarmee uit op een recordniveau. Deze cijfers zijn echter wel relatief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand juni is traditioneel in Nieuw-Zeeland, waar het nu winter is,het dieptepunt van het melkseizoen. De melkaanvoer is dan nog geen 10% van het volume dat de melkveehouders in topmaanden als oktober en november melken. De impact op de zuivelmarkt is dan ook gering met een melkproductie van 226.000 ton over juni.

Dit blijkt uit de aanvoergegevens van de Dairy Companies Association of New Zealand (DCAZ), oftewel de Nieuw-Zeelandse variant van de NZO. Het is wel voor de eerste keer dat de melkaanvoer in juni hoger ligt dan 200.000 ton. In 2018 kwam 198.000 ton binnen bij de melkfabrieken. Of de hogere winterproductie ook een opmaat is voor een toename in de melkaanvoer, is nog niet te zeggen.

Afvlakkende melkproductie
Voor het nieuwe seizoen verwacht Fonterra een afvlakkende melkproductie, zo heeft de zuivelgigant eerder gemeld. Nieuw-Zeeland verwacht een lichte toename van de melkproductie met 0,4% voor 2019/20. Dit is een stuk lager dan de stijging van de Nieuw-Zeelandse melkplas het afgelopen seizoen. Het melkjaar 2018/19 kwam uit op een productie van 21.845.000 ton en dat is een toename van 2,2% ten opzichte van een jaar eerder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden