Shutterstock

Inside Melk

Amerikaanse melkprijs op hoogste niveau sinds 2014

1 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De Amerikaanse melkprijs voor Klasse III is gestegen naar het hoogste niveau sinds december 2014. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De groei komt onder meer door de dalende melkproductie in het land en stabiele binnenlandse vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het landbouwministerie in de Verenigde Staten heeft woensdag 31 juli de melkprijzen voor juli gepresenteerd. De melkprijs van Klasse III komt voor die maand uit op $17,55 per cwt (€15,90 per 50 kilo), wat $1,28 meer is dan in juni en $3,45 hoger dan in juli 2018. De melkprijs staat daarmee op het hoogste niveau sinds december 2014. De prijs voor Klasse IV komt uit op $16,90 per cwt (€15,30 per 50 kilo), waarmee de prijs met $0,07 gestegen is. Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs $2,76 hoger.

Veel stoppers
Volgens het ministerie zijn de prijzen gedurende het jaar vooral gestegen door de dalende melkproductie en relatief stabiele vraag. Daarnaast is de Amerikaanse melkveestapel gedaald, terwijl de productie per koe slechts minimaal steeg. Kortom: er is minder melk. De daling in het aantal koeien heeft met name te maken met het feit dat er in het land slechts beperkte uitbreidingsmogelijkheden zijn en dat veel bedrijven stoppen.

Een van de grootste problemen voor de melkveehouders is het feit dat er onvoldoende voer beschikbaar is; vooral voor de veehouders met weinig liquide middelen. Hooi van (zeer) goede kwaliteit is dit jaar duur, wat een gevolg is van de droogte van afgelopen jaar en dit jaar. Veel Amerikaanse melkveehouders kunnen dit niet opbrengen, waardoor zij genoodzaakt zijn hun bedrijf te beëindigen.

Positieve verwachtingen
Economen van het USDA verwachten dat de huidige prijsontwikkeling in de rest van het jaar zal doorzetten. Over het algemeen zijn de kopers in de tweede helft van het jaar namelijk actiever, onder andere omdat er dan bestellingen worden gedaan voor de periode rond Kerst. Een daling van de prijs is echter nooit uitgesloten, al zal deze waarschijnlijk beperkt zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden