Windover Way Photography / Shutterstock.com

Analyse Kaas

Gaat Trump de Europese kaasmarkt verstoren?

19 September 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

De opwaartse beweging die de kaasprijzen sinds de start van september laten zien, zet door. De foliekaasnotering (Gouda) slecht deze week de psychologische mijlpaal van €2,90 per kilo. Wel is er onzekerheid voor de wat langere termijn, gezien de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw dreigt met een importheffing op Europese kazen.

De markt zit in een positieve flow. Doordat het dal van de seizoensmatige melkaanvoer in Europa vlak achter ons ligt, zijn de kaasvoorraden relatief laag. Daarbij komt dat de vraag (met name voor op korte termijn) goed is. Dit versterkt de positie van producenten, die dan ook inzetten op hogere prijzen. Bij de tender die Arla om de 2 weken uitschrijft, sloot Gouda aan het begin van deze week op €2,89 per kilo. Dit werd in de markt als sterk signaal geïnterpreteerd, waardoor de prijzen verder aantrokken.

De DCA-foliekaasnotering voor Gouda stijgt deze week met €0,06 tot €2,91 per kilo. Sinds de start van september is die notering met €0,14 gestegen, waardoor de psychologische grens van €2,90 geslecht is. Edam plust met €0,05 tot €2,84 per kilo, waarbij de kanttekening kan worden geplaatst dat er nauwelijks product op voorraad is.

Importheffing? 
Door de forse prijsstappen die zijn gemaakt, sluipt er wel onzekerheid de markt in; temeer omdat de Verenigde Staten en de Europese Unie op het moment volop steggelen over een handelsconflict. De Verenigde Staten beschuldigt Brussel van staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus en dreigt daarom al langer met maatregelen in de vorm van heffingen (onder meer op kaas en mosselen). Er gaan geluiden dat de heffingen mogelijk vanaf november worden ingevoerd. 

Vanuit Nederland gezien kunnen de Verenigde Staten beschouwd worden als dankbare afzetmarkt. In 2018 verscheepte Nederland voor een relatief kleine €80 miljoen de Atlantische oceaan over. In Europees opzicht is de Verenigde Staten, qua volume, echter de grootste afzetmarkt. Over 2018 werd krap 135.000 ton naar het land geëxporteerd. Marktdeelnemers laten weten dat vooral de Italiaanse kaasexport hard geraakt zou worden bij een eventuele importheffing, wat vervolgens verder doorwerkt naar andere Europese landen. 

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
melkboertje 19 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884057/gaat-trump-de-europese-kaasmarkt-verstoren]Gaat Trump de Europese kaasmarkt verstoren? [/url]
het gaat nu de goede kant op en waarom nu al weer negatief gaan praten over iets wat er nog helemaal niet is.
Edjo 21 September 2019
We moeten ons gaan trainen op het negeren van de USA in totaal en van Amerikaanse producent in het bijzonder. Er zijn betere en ook nog goedkopere producten voorhanden. De grote smo.. van de USA moet gesnoerd worden wil de wereld niet naar de verdoemenis gaan. Stop met jezelf te vertellen dat de USA superior is. Zolang jij dat gelooft, geloof je dus niet in je eigen kracht en niet in de kracht van je eigen markt.! Hoef je dus ook niet meer aan export te denken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden