Agrifoto

Inside Voer

Klimaat laat Keniaanse boer focussen op kuilvoer

20 September 2019 - Kimberly Bakker

Boeren in Kenia focussen zich, als gevolg van de veranderende weersomstandigheden, steeds meer op de teelt van maïs voor veevoer. Maïs dat ingekuild wordt, kan immers eerder geoogst worden. Dat is een ideale oplossing voor het steeds kortere regenseizoen in het land.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ongeveer 10 jaar terug werd maïs in Kenia vooral verbouwd voor humane consumptie, maar de afgelopen jaren hebben steeds meer boeren ervoor gekozen om snijmaïs te verbouwen. Een deel gebruikt het voor het eigen vee, terwijl een ander gedeelte er een lucratieve handel in ziet. De reden voor deze omslag? Het veranderende klimaat.

Klimaatverandering
De maïsteelt in het land leidt steeds meer onder de extreem grillige weersomstandigheden. Zo was het zogenaamde 'lange regenseizoen', dat doorgaans 3 maanden duurt (maart tot en met mei), dit jaar nauwelijks 1 maand lang. Dat heeft ervoor gezorgd dat de maïs op veel plaatsen niet geplant kon worden, wat betekent dat de oogst later zal plaatsvinden. In de plaatsen waar de maïs wel geplant werd, zijn veel oogsten mislukt.

Dit is voor veel boeren een reden geweest om de maïs te verwerken tot diervoeders, en dan specifiek kuilvoer (snijmaïs). Er kan dan in een vroeg stadium geoogst worden, waarmee voorkomen wordt dat de totale oogst mislukt. "Het is economisch gezien momenteel verstandiger om de maïs voor diervoeders te verbouwen, dan voor humane consumptie", zo vertelt Antony Kibet, een melkveehouder in Kenia, bij de Chinese nieuwswebsite News.

Kuilvoer populairder
Kibet gebruikt 2 hectare van zijn land voor maïs en oogstte het gewas al maanden geleden om er kuilvoer van te maken. "Door over te stappen op de productie van diervoerders, zijn mijn koeien de komende 8 maanden verzekerd van voer." Niet alleen de ongunstige weersomstandigheden zijn voor hem een reden om om te schakelen. "De lage prijzen van maïs voor humane consumptie zijn niet rendabel."

De maïsprijzen kwam begin september uit op 3.500 shilling voor een zak van 90 kilo (circa €30,56 per 90 kilo), al is dat wel het hoogtepunt van de markt. De prijzen zakken daarna al gauw tot omgerekend €9, gezien het aanbod fors is. Daarnaast lijdt het land onder de goedkope invoer vanuit buurlanden. "Als je 5 hectare maïs hebt en dit voor kuilvoer verkoopt, kun je meer geld verdienen. Dit omdat 1 stengel voor $0,009 (€0,0081) gaat", aldus Kibet. Het vroege oogsten bespaart tevens in de kosten voor het bestrijden van ongedierte, het drogen en het opslaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden