Shutterstock

Inside Melk

Oververhitte notering DCA Room koelt af

19 September 2019 - Wouter Baan

In de afgelopen weken kozen de prijzen voor vloeibare zuivel duidelijk richting naar boven, maar de verwachte ommekeer heeft zich aangediend. Met name de roomprijs is deze week duidelijk afgewaardeerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dag (of in dit geval de week) waarvan je wist dat die zou komen, heeft zich aangediend. Na een paar onstuimige weken, kiezen de prijzen voor vloeibare zuivel namelijk weer richting naar beneden. Daarbij heeft met name de roomprijs een tik gekregen. Dit komt doordat de vraag uit het verssegment wegzakt.

Nog altijd overgewaardeerd
De DCA-roomnotering daalt met €200 naar €4.650 per ton. Daarmee wordt de prijskloof met boter kleiner. Een verdere correctie ligt echter wel in het verschiet, gezien room nog altijd slordig €400 overgewaardeerd is (om er rendabel boter van te kunnen produceren). De producenten wachten dan ook af met het vastleggen van de volumes. 

Hoewel de vraag naar magere melkconcentraat heeft ingeboet, blijft de notering stabiel op €2.150 per ton. De prijzen houden vooral stand door de oplopende prijzen voor magere melkpoeder, want die bewegen tussen de €2.300 en €2.400 per ton.

Seizoenspatroon spotmelk
De prijzen van spotmelk in Duitsland gaan omlaag. De notering in Noord-Duitsland daalt met €0,50 naar €36 per 100 kilo en de notering voor het zuiden van Duitsland levert €2 in tot €37,50 per 100 kilo. De relatief grote daling komt doordat de markt minder steun krijgt uit Italië. De notering van spotmelk voor Nederland blijft stabiel op €37 per 100 kilo.

Historisch tikt de notering medio september het hoogste niveau aan, om vervolgens in het vierde kwartaal weer weg te zakken. Een herhaling van het seizoenspatroon ligt voor de hand. Dit omdat de spotprijzen boven de grondstofwaarde van rauwe melk ligt en de seizoensmatige melkaanvoer weer voorzichtig opkrabbelt.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden