Shutterstock

Inside Melk

Prijzen voor vaste zuivel trekken aan

22 September 2019 - Wouter Baan

De ondertoon op de zuivelmarkt is de afgelopen weken flink verbeterd. De productie beweegt richting het seizoensmatige dal en dat is terug te zien in de vloeibare zuivelprijzen. Sinds kort trekken ook de prijzen voor vaste zuivel wat aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-roomprijs zit bijvoorbeeld al sinds eind juli non-stop in de lift en is sindsdien met €1.200 gestegen naar €4.850 per ton. Ook de prijzen voor magere melkconcentraat en spotmelk trekken aan, al gaat dat in een wat langzamer tempo. De roomprijzen en prijzen van magere melkconcentraat hebben zich voor boter- en poederproducenten wel uit de markt geprijsd, waarmee een correctie op de loer ligt. 

Boter, melkpoeders en kaas
Vrij onverwacht hebben de prijzen voor vaste zuivel de weg naar boven gevonden. Met name melkpoeder zit in de lift. De ZuivelNL-notering voor magere melkpoeder is de afgelopen weken met €110 gestegen naar €2.210 per ton, wat het hoogste niveau is ruim 2 jaar tijd. Ook de prijs van volle melkpoeder stijgt gestaag. 

Door de hoge prijs van magere melkpoeder geeft kaas niet meer de beste valorisatie van rauwe melk. Dit geeft wat stemming op de kaasmarkt, wat maakt dat de prijzen van Gouda, Edam en Frau Antje in de lift zitten. In de Verenigde Staten trekt de kaasprijs zelfs pijlsnel aan. Als de beweging doorzet, kan dat ook de Europese kaasprijzen lucht geven. 

Brexit op komst 
De opwaartse bewegingen kunnen gezien worden als een pril herstel. De brexit die in het verschiet ligt, is waarschijnlijk een zware dobber voor de Europese zuivelhandel. Desalniettemin is het positievere sentiment een opsteker voor melkveehouders, al is er (nog) geen zicht op hogere uitbetalingsprijzen.  

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht is voor de granenmarkt, uienmarkt en aardappelmarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden