Shutterstock

Inside Melk

Australië verdubbelt export rundvlees naar China

27 September 2019 - Kimberly Bakker

De rundvleesexport vanuit Australië naar China is in de eerste 7 maanden van het jaar met 65% toegenomen. Daarmee staat het land op het punt de grootste rundvleesmarkt van Australië te worden. De oorzaak? Afrikaanse varkenspest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China staat op het punt de grootste rundvleesexportmarkt van Australië te worden. Dit komt door het feit dat Chinese consumenten overstappen van varkensvlees naar andere eiwitten, als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land. Volgens Chenjun Pan, een senior analist bij Rabobank in China, is de Chinese vraag naar rundvlees enorm gestegen. "China is inmiddels goed voor 27% van de wereldwijde import van varkensvlees en voor circa 24% van de totale rundvleesimport", zo beweert zij.

De Chinese invoer van rundvlees is tot op heden met circa 53% gestegen, terwijl de invoer vanuit Australië het afgelopen jaar (tot en met juli) met 65% is toegenomen. "China is daarmee de Verenigde Staten en Japan al voorbijgestreefd als grootste importeur van Australisch rundvlees", aldus Pan. Daarbij verwacht ze dat de vraag in elk geval tot 2025 sterk blijft. "De verwachting is dat China dan 30% van haar rundvlees uit het buitenland moet halen. Dit is opvallend, gezien het land 10 jaar terug nog een netto-exporteur van rundvlees was."

Tekort aan eiwitten
Sinds het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in China, is 25% van de varkensvleesproductie in het land verdwenen. "Het gaat ongeveer om 13 miljoen ton varkensvlees", verklaart Pan. "Dit heeft geleid tot een ernstig tekort aan dierlijk eiwitten." Volgens Pan schakelen Chinese consumenten daarom over op andere eiwitten, zoals die in rundvlees. "Uiteraard speelt ook de angst voor de kwaliteit een rol."

Hoewel er verschillende maatregelen worden onderzocht om Afrikaanse varkenspest de deur te wijzen, zegt Pan dat de dierziekte alleen buiten gehouden kan worden als het land strikte bioveiligheidsmaatregelen gaat handhaven. "Zelfs dan zal het waarschijnlijk 3 tot 5 jaar duren voordat de varkensvleesproductie terug is op het 'oude' niveau. Daardoor verwacht ik dat de invoer van pluimvee- en rundvlees zeker tot 2025 goed blijft."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden