Shutterstock

Inside Melk

Franse melkfabrieken roeren zich op spotmarkt

3 Oktober 2019 - Wouter Baan

Vanwege een brand in een chemische fabriek in Rouen (in het noorden van Frankrijk) kan de melk van 200 melkveehouders niet verwerkt worden tot consumptiezuivel. Franse verwerkers zijn daardoor genoodzaakt hun volumes elders te halen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week ging een fabriek van Amerikaanse chemiereus 'Lubrizold' in vlammen op. In een gebied rondom deze fabriek geldt daarom een oogstverbod, omdat er mogelijk schadelijke stoffen op de akkers terecht zijn gekomen. Ook de melk die in deze regio wordt geproduceerd, is door de Franse autoriteiten afgekeurd. Naar verluidt betreft dit zo'n 200 tot 300 melkveehouders.

Melkverwerkers, zoals Lactalis en Danone, hebben hierdoor geen aanvoer meer en wijken daarom noodgedwongen uit naar de spotmarkt. De prijs van Franse spotmelk is daardoor opgelopen naar circa €40 per 100 kilo. Wanneer het gebied weer wordt vrijgegeven, is nog niet bekend.

Spotmelk stabiel, plus voor room
De Franse koopdrift is ook elders in Europa te merken. De aangeboden volumes zijn namelijk dun, al komt dit tevens doordat de melkproductie in veel regio's in een seizoensmatig dal zit. In Nederland stabiliseert de DCA-notering rauwe melk (4,4% vet) op €36 per 100 kilo. In het noorden en zuiden van Duitsland liggen de prijzen (3,7% vet) respectievelijk op €35 en €37 per 100 kilo.

De prijzen van room en magere melkconcentraat vertonen wel een lichte stijging. Bij room komt dat onder meer door de relatief hoge boterprijs (€388) die zuivelverwerkers met de Duitse supermarktketen Aldi over de maand oktober zijn overeengekomen. De DCA-notering voor room stijgt met €50 tot €4.350 per ton. De notering van magere melkconcentraat krijgt steun van de oplopende magere melkpoederprijzen en stijgt met €50 tot €2.100 per ton.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden