Shutterstock

Analyse Kaas

Krappe voorraden drijven kaasprijzen verder op

10 Oktober 2019 - Wouter Baan

De kaasprijzen (Gouda en Edam) zaten in september in de lift en deze opwaartse lijn wordt in oktober doorgetrokken. Dat is voornamelijk te danken aan krappe voorraden bij de producenten.

Afgelopen week vond de 'Anuga' plaats in Keulen. Deze voedselbeurs is traditioneel gezien een ijkpunt voor de zuivelhandel. Op die beurs wordt teruggekeken en vooruitgeblikt naar de marktontwikkelingen. Vaak is het beurssentiment bepalend voor de richting van kaasprijzen in het vierde kwartaal.

Gedurende de beurs hebben diverse partijen bevestiging gehad van het verbeterde sentiment op de markt. Daags na de beurs blijven de prijzen dan ook stijgen, gedreven door krappe voorraden bij producenten. In de afgelopen weken gaf de combinatie magere melkpoeder/boter de beste valorisatie van rauwe melk, waardoor minder melk is verwerkt tot kaas. Daar geeft de stijgende ZuivelNL-notering van weipoeder eveneens blijk van.

Amerikaanse importheffingen
Hoewel het sentiment op de kaasmarkt positief is, staan niet alle seinen op groen. Vanaf vrijdag 18 oktober gaan de Amerikaanse importheffingen op Europese kazen van kracht. Dit betreft naar verluidt ongeveer de helft van de export van Gouda en Edam naar de Verenigde Staten. Met name de Italiaanse specialty-kazen worden hier waarschijnlijk flink door getroffen.

Het is echter nog lastig in te schatten hoe de kaasmarkt in algemene zin gaat reageren. Desalniettemin benoemt Hein Schumacher, de CEO bij de zuivelcoöperatie FrieslandCampina, de ontwikkelingen als een punt van zorg. Vooralsnog blijven de kaasprijzen naar boven kijken. Vooral voor de levering op de korte termijn is veel vraag. De DCA-foliekaasnotering voor Gouda stijgt daarom met €0,05 tot €2,98 per kilo. De prijs van Edam stijgt in dezelfde orde van grootte tot €2,93 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox