Shutterstock

Inside Melk

Arla blijft vasthouden aan stabiele melkprijs

23 Oktober 2019 - Wouter Baan

Traditiegetrouw maakt Arla als een van de eerste verwerkers hun melkprijs voor de nieuwe maand bekend. Er wordt geen nieuwe trend ingezet, gezien de Scandinavische zuivelaar de  uitbetalingsprijs voor de twaalfde maand op rij op dit niveau stabiel houdt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds december 2018 noteert de kale melkprijs van Arla tussen de €32 en €33 per 100 kilo. Een dergelijke stabiele periode is in historische context zeldzaam. Wel waren er afgelopen maanden lichte schommelingen door valutacorrecties, omdat de melkprijs in Europa in Britse ponden wordt gerapporteerd.

Voor november komt de vet- en eiwitprijs uit op respectievelijk €3,95 en €4,34 per kilo. Dit levert een melkprijs op van €32,43 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Daarmee was Arla in Nederland in de afgelopen maand een 'middenmoter', zo blijkt uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Inclusief bonussen voor VLOG en weidegang kan de melkprijs oplopen tot €34,93 per 100 kilo.

Stabiele wereldmarkt
Qua wereldwijde melkproductie signaleert Arla een lichte toename in Europa en Nieuw-Zeeland. Hier staat de lagere productie in Zuid-Amerika tegenover. De prijs van volle melkpoeder bewegen stabiel, terwijl de prijs voor magere melkpoeder gestaag terrein wint. De coöperatie verwacht in het restant voor het vierde kwartaal een vaste boterprijs, wat past bij het seizoenspatroon.

De stabiele melkprijs van Arla vergroot de kans dat FrieslandCampina de melkprijs voor november ook gelijk houdt. Dit omdat de garantieprijs voor zo'n 10% is gebaseerd op de Arla-melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden