Shutterstock

Analyse Kaas

Weinig kaas op de plank, prijsopleving zet door

24 Oktober 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

De kaasprijzen (Gouda en Edam) blijven enorme stappen naar boven zetten. Ook de prijs van weipoeder klimt deze week uit een dal, wat suggereert dat er minder kaas is geproduceerd. 

Zoals al langer door marktpartijen wordt aangegeven, is de opleving een gevolg van de krappe voorraden in Noordwest-Europa. Dit versterkt ook de onderhandelingspositie van kaasproducenten. Die zetten daarom in op hogere prijzen. De DCA foliekaasnotering voor Gouda plust daarom deze week met €0,06 tot €3,12 per kilo. De prijs voor Edam stijgt met €0,07 tot €3,10 per kilo. Wel moet worden opgemerkt dat de kopers alleen voor de korte termijn (kwartaal 4) volumes vastleggen. 

De krappe voorraden houden waarschijnlijk nog wel even aan. In het verwerkingsproces geeft de combinatie boter en magere melkpoeder nog steeds een betere valorisatie geven van rauwe melk, waardoor er minder melk de kaasbak instroomt. Ook bevinden we ons in periode met een wat lagere melkaanvoer.

Weipoeder in de lift
Ondertussen bewegen ook de prijzen van weipoeder naar boven, wat een signaal is dat er relatief weinig kaas is geproduceerd in de achterliggende periode. De notering van ZuivelNL is sinds medio september met zo'n €70 gestegen tot €650 per ton. De prijs moet overigens wel uit een diep dal komen. China, de grootste afzetmarkt, importeert dit jaar namelijk fors minder weipoeder.  

Tussen januari en augustus daalde de export met bijna 25% naar 293.000 ton. Hiervan kwam 26.000 ton uit Nederland, wat ongeveer 10% minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. De lagere volumes komen vooral door het feit dat de varkensstapel in China op een halvering afstevent, wat op een krimp van zo'n 180 miljoen varkens neerkomt. Oftewel een slordige 20% van de wereldproductie.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Fortissimo 24 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884445/weinig-kaas-op-de-plank-prijsopleving-zet-door]Weinig kaas op de plank, prijsopleving zet door[/url]
Kaasprijs van 2,7 naar 3,1 Euro is een stijging van 14,8%. Melkprijs al die tijd vlak rond de 35. Daar kan dus nu een stuiver bij op. #FCDF
DD 24 Oktober 2019
Geldt dan ook voor A Ware en DOC !!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox