Shutterstock

Inside Melk

Britse melkproductie vergroot voorsprong

6 November 2019 - Kimberly Bakker

De melkveehouders in Engeland hebben de melkproductie in september flink opgeschroefd in vergelijking tot vorig jaar. De Ierse melkveehouders melken daarentegen inmiddels precies op het niveau van vorig jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse melkveehouders hebben over september 1,21 miljoen ton melk geproduceerd. Dit is iets minder dan vorige maand, al komt dat overeen met de seizoensmatige trend. Ten opzichte van vorig jaar is een verschil zichtbaar van ongeveer 2,3%, want toen bedroeg de melkproductie in de maand september 1,18 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde voor dezelfde maand bedraagt eveneens 1,81 miljoen ton.

Opvallend is wel dat over de maand september niet eerder zoveel melk geproduceerd is. Het jaar 2015 komt het dichtste in de buurt. In dat jaar werd over september 1,20 miljoen ton melk geproduceerd. Als we kijken naar de seizoensmatige trend, dan is de verwachting dat de productie in Engeland komende maand weer iets toeneemt.

Ierland volgt lijn van 2018
Terwijl de melkveehouders in Engeland de versnelling opgevoerd hebben, doen melkveehouders in Ierland nog een stapje terug. De melkproductie komt voor de maand september uit op 744.300 ton melk, wat slechts 0,1% meer is dan vorig jaar in dezelfde maand. Afgelopen maand bedroeg het verschil met 1 jaar eerder nog 2%.

Overigens melken Ierse melkveehouders nog steeds meer dan in eerdere jaren. Het 5-jarig gemiddelde voor deze maand bedraagt 676.830 ton, wat circa 9,8% minder is dan dit jaar. In 2017 werd er in september 673.370 ton geproduceerd in september, wat 10,5% minder is dan dit jaar het geval is. Als we kijken naar de seizoensmatige trend, dan is de verwachting dat de melkaanvoer nog zeker tot het einde van het jaar blijft dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden