Analyse Kaas

Wie nog kaas bezit, heeft goud in handen

7 November 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Kaas is schaars. De prijzen trekken daarom hard aan. Wie nog kaasvoorraden bezit, heeft gekscherend gezegd 'goud in handen'.

Dankzij de krappe voorraden en de niet-ingedekte afnemers hebben de kaasprijzen (Gouda en Edam) in de afgelopen weken grote stappen gezet. De rek is er nog niet uit. De partijen verwachten dat het goede sentiment ook in de komende weken aanhoudt, al pakken de verhogingen dan naar verwachting wel meer bescheiden uit.  

Zowel binnen als buiten Europa zit veel vraag. Landen als de Verenigde Staten en Japan importeren dit jaar aanzienlijk meer kaas, al blijft het gros van de kaas binnen Europa. 

€3 houdt aan in 2020
Rond Kerst en Oud&Nieuw neemt de markt waarschijnlijk gas terug. Toch ligt een grote prijscorrectie niet op de loer. Daarvoor zijn de voorraden te krap en is de melkaanvoer in veel landen te vlak Daarbij geven boter en magere melkpoeder eveneens een goede valorisatie van rauwe melk. De prijzen die nu voor het eerste kwartaal 2020 worden gerealiseerd, liggen tussen de €3,05 en €3,10 per kilo. Ruim boven de 'grens' van €3.

Voorlopig voelt de markt vast aan. De handelaren die nog over voorraden beschikken, hebben waarschijnlijk interessante posities ingenomen. De DCA-notering voor Gouda stijgt met €0,04 tot respectievelijk €3,18. De prijs van Edam plust met €0,01 tot €3,13 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
geert 7 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884592/wie-nog-kaas-bezit-heeft-goud-in-handen]Wie nog kaas bezit, heeft goud in handen[/url]
gunstige ontwikkeling
Abonnee
tm 8 November 2019

Mag voor de melkveehouders ook wel eens dik blijken!!!
Fortissimo 9 November 2019
Zo te zien wordt er goud geld verdiend aan onze melk. Ergens klopt er hier iets niet.......tja. FC zal de melkprijs wel weer vlak houden eind van de maand, dan kan de rest van de Europese melkverwerkers hierop aansluiten en klopt de garantieprijs als een bus.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox