Shutterstock

Inside Melk

Europese melkproductie blijft voor op vorig jaar

26 November 2019 - Kimberly Bakker

Ook over september ligt de melkaanvoer in de Europese Unie voor op voorgaande jaren, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. De melkproductie ligt voor de maand september zelfs op het hoogste niveau sinds 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in de Europese Unie hebben in de maand september 12,54 miljoen ton melk geproduceerd. Dit is zo'n 5% minder dan afgelopen maand, maar dat is (gezien de seizoensmatige trend) niet per se vreemd. In vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar, ligt de melkaanvoer dit jaar ongeveer 0,8% hoger. Vorig jaar lag de melkproductie over september op 12,43 miljoen ton. Het betekent dat de Europese melkaanvoer dit jaar nog niet onder het niveau van vorig jaar gezakt is.

Afstand tot gemiddelde
Daarnaast is de Europese melkproductie dit jaar ook nog niet in de buurt van het 5-jarig gemiddelde gekomen. Voor de maand september komt dit gemiddelde uit op 12,30 miljoen ton melk, wat ongeveer 2% minder is dan dit jaar geproduceerd werd in september. In vergelijking tot eerdere jaren, blijkt dat de Europese melkproductie minimaal sinds 2014 niet zo hoog is geweest. In dat jaar lag de melkaanvoer zelfs extreem laag (11,95 miljoen ton).

Wanneer we kijken naar de resterende maanden van het jaar, dan wordt verwacht dat de melkaanvoer in oktober weer iets hoger ligt. Dit op basis van de seizoensmatig trend. Overigens zakt deze daarna naar verluidt wel weer iets weg. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden