Shutterstock

Inside Voer

Handel in ruwvoer trekt weer iets aan

26 November 2019 - Kimberly Bakker

Er was deze week weer meer vraag naar ruwvoer. Hierdoor zijn de prijzen van onder meer bierbostel en weidehooi iets verder gestegen. Daarentegen staat de prijs van stro juist onder druk. Is een prijsdaling op komst?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fouragehandelaren vermelden dat er deze week weer meer vraag is naar ruwvoer en daarbij is vooral bierbostel in trek. Als gevolg daarvan zijn de wachttijden voor dit product verder opgelopen, terwijl het aanbod al niet groot was. Dit zorgt ervoor dat de prijs deze week met €0,15 stijgt tot €2,70 per procent droge stof. De prijs bevindt zich daarmee op hetzelfde niveau als vorig jaar. Daarnaast wordt verwacht dat de prijzen nog verder kunnen oplopen. Dit omdat verschillende fabrieken richting het eind van het jaar nog stops ingepland hebben.

Snijmaïs verder omhoog
Ook de prijs van snijmaïs gaat deze week fors omhoog. Als gevolg van het beperkte aanbod goede kwaliteit, is de prijs met €7 gestegen naar €75 per ton franco boerderij. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het hier om product met hoge gehaltes gaat. Wat mindere kwaliteit wordt gemiddelde verkocht voor €65 à €68 per ton franco boerderij. De prijs voor weidehooi stijgt met €10 naar €170 per ton franco boerderij. Dit is vooral een gevolg van de toename in de vraag en een gelijkblijvend aanbod. Overigens is de prijs nog wel altijd lager dan in voorgaande jaren.

De prijs van stro staat daarentegen juist onder druk door de toegenomen vraag. Het is echter nog te vroeg om enige conclusies te trekken (over een eventueel tekort), gezien het nog minstens een half jaar duurt voordat de nieuwe oogst zich aandient. De prijs blijft daarom stabiel op €105 per ton franco boerderij (zowel tarwe- als gerstestro). Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat deze prijs het vaakst voorkomt in het midden van het land. In het zuiden van het land wordt sneller €100 betaald en in het noorden iets vaker €110 per ton franco boerderij. Dit heeft alles te maken met de transportafstand.

Stabiele markten, weinig aanbod
Voor wat betreft de overige ruwvoerproducten zijn de fouragehandelaren duidelijk: weinig aanbod, weinig vraag. De prijs voor Engels raaigras blijft daarom ook deze week opnieuw stabiel op €110 per ton franco boerderij. Veldbeemd noteert nog steeds €135 per ton, rietzwenk komt op €130 per ton en roodzwenk blijft stabiel op €150 per ton franco boerderij. Naar aardappelen is deze week ook wat minder vraag.

Over het algemeen verwachten handelaren dat de voermarkt richting het eind van het jaar nog ietwat kan aantrekken. Dit omdat de toeslagen dan gebeurd worden en de melkprijzen inmiddels weer naar boven kijken. In andere woorden: (melk)veehouders hebben in deze periode van het jaar weer iets meer te besteden.

Meer voerprijzen zien? Bekijk de databank.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden