Shutterstock

Inside Melk

Kostprijs Duitse biologische melk hoger dan opbrengst

28 November 2019 - Kimberly Bakker

De productiekosten van 1 kilo biologische melk zijn in seizoen 2018/2019 in Duitsland hoger gebleken dan de opbrengst. Dat laten de nieuwe cijfers van Farm Economics and Rural Studies Office (BAL), die nu elk jaar worden gepubliceerd, zien. Toch is de biologische melkproductie in het land de afgelopen jaren met bijna 20% toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De groeiende vraag naar biologische producten motiveert veehouders in Duitsland om om te schakelen, schrijft de European Milk Board (EMB). Uit nieuwe cijfers blijkt dat de biologische melkproductie in 2017 en 2018 met bijna 20% is toegenomen. Volgens de EMB is hierdoor ook meer behoefte aan informatie, bijvoorbeeld over de productiekosten. Daarom heeft BAL besloten om die cijfers vanaf dit jaar jaarlijks te publiceren.

Hoge kostprijs
Uit de cijfers blijkt dat de totale productiekosten voor seizoen 2018/2019 uitkomen op 71,89 cent per kilo. Alle subsidies, die als landbouwinkomen worden beschouwd, moeten daarna echter nog wel in mindering worden gebracht. Er blijft dan een kostprijs over van 60,29 cent per kilo. "Wanneer je de prijs vergelijkt met de opbrengst van 47,40 cent, dan is duidelijk dat biologische melkveehouders niet uit kunnen", aldus Kjartan Poulsen van de EMB. Kortom: slechts 79% van de kosten wordt gecompenseerd in de opbrengst. "Het betekent voor ons dat de opbrengst met 16,34 per kilo omhoog moet."

Naast de cijfers over afgelopen seizoen, zijn tevens de gegevens over de afgelopen 5 jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de biologische melkprijs de afgelopen jaren relatief stabiel is gebleven: tussen 47 en 48,5 cent per kilo. Echter, de productiekosten bedroegen gemiddeld 64,16 cent per kilo. "Ook in de 5 afgelopen jaar was dus al sprake van een wig. Consumenten die de keuze maken om biologische producten te kopen, verwachten dat zij kostendekkende prijzen en een eerlijke vergoeding voor biologische melkproducenten ondersteunen. Dit bewijst dat dit helaas (nog) niet het geval is."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden