Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt neemt duidelijk gas terug

28 November 2019 - Wouter Baan

Alhoewel de maand december nog moet beginnen, neemt de zuivelmarkt in aanloop naar deze feestmaand al gas terug. In historisch perspectief is dat overigens niet per se vroeg te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals wel vaker, trekken de vloeibare zuivelprijzen hard aan richting het eind van het jaar. De aantrekkende vraag uit het verssegment zorgde ook dit seizoen voor een prijsopleving. Zo snel als de prijzen van room en de magere melkconcentraat de afgelopen weken zijn gestegen, zo snel dalen de noteringen nu. De correctie, waarvan je weet dat die komt, heeft zich dus aangediend. Een aantal partijen laten weten dat dit een week is dan 'gepland'.

Roomprijs hard onderuit
Vooral de DCA-roomnotering krijgt een tik en daalt met €0,40 naar €4,60 per kilo. De notering moet gezien worden als een weekgemiddelde, want de onderkant van de opgaven was aanzienlijk lager. De roomprijs staat deels onder druk door de boterprijs van €3,70 van Duitse retailers (Aldi en Lidl) hebben afgekondigd voor de maanden december en januari. Op zich is dit geen slechte prijs voor de doorgaans moeilijke maanden, maar een hoger niveau werd verwacht. Het 5-jarig gemiddelde wijst uit dat de correctie niet vroeger komt dan andere jaren. De verwachting is dat de dalende tendens doorzet. 

De groeiende melkaanvoer en een Franse fabrieksstoring maken dat de beschikbaarheid van magere melkconcentraat toeneemt. In aanloop naar Kerst neemt de vraag wel wat terug en dat oefent druk uit op de prijs. De verwachting is niet dat de concentraatprijs door een ondergrens zakt. Dit omdat de aantrekkende prijzen van magere melkpoeder voldoende steun bieden.

Spotmelk beperkt beschikbaar
De beschikbaarheid van spotmelk is wel nog altijd beperkt. Daardoor kan de Nederlandse prijs makkelijk standhouden op €38 per 100 kilo. In Zuid-Duitsland wordt geprofiteerd van de Italiaanse kopers, waardoor de prijs stabiel blijft op €39,50 per 100 kilo. In Noord-Duitsland is dat minder het geval met een lichte prijscorrectie als gevolg.

In de slotfase van het jaar vertoont de zuivelmarkt grillige trekjes. Na een lange, wilde prijsrally neemt de kaasmarkt gas terug. Voor het eerst sinds maanden zakt de DCA-foliekaasnotering voor Gouda met €0,03 naar €3,19 per kilo. De prijs van Edam levert €0,01 in en komt daarmee uit op €3,14 per kilo. Desalniettemin blijven hogere uitbetalingsprijzen de komende maanden tot de mogelijkheden behoren.  

Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen

Bekijk hier de laatste kaasnoteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden