Fonterra

Inside Melk

Fonterra herpakt zich en verwacht puike melkprijs

5 December 2019 - Wouter Baan

Alhoewel Fonterra in de afgelopen jaren beroerd presteerde, wordt niet beknibbeld op de melkprijs. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie heeft de prognose opnieuw verhoogd en voorziet de hoogste melkprijs in jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra verwacht voor het lopende seizoen, dat in juni is begonnen en in mei eindigt, een melkprijs tussen $7 en $7,60 per per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Dit is een verhoging van 25 dollarcent ten opzichte van de prognose in oktober. De verwachte melkprijs is de hoogste sinds 2013 en tevens de vierde hoogste ooit. 

Ook weer dividend 
Het verwachte dividend is vastgesteld tussen de 15 dollarcent en 25 dollarcent per aandeel. Dit is een opsteker voor leden-melkveehouders, want in het afgelopen jaar werd voor het eerst in de geschiedenis geen dividend uitgekeerd, wegens slechte resultaten. De definitieve melkprijs wordt overigens pas volgend jaar september bekendgemaakt. Tot die tijd kan er nog veel gebeuren, maar de verwachtingen zijn positief.

In een verklaring meldt Fonterra dat deze verhoging te danken is aan de stijgende zuivelprijzen op de wereldmarkt, waarbij wordt verwezen naar de Global Dairy Trade, die flink is gestegen. Met name volle melkpoeder weegt zwaar bij Fonterra, gezien Nieuw-Zeeland de grootste exporteur is ter wereld. Deze notering is opgeklommen tot het hoogste niveau sinds 2017.

Strategie slaat aan
In de achterliggende 2 jaar presteerde Fonterra beroerd en werden forse verliezen geleden. Om het tij te keren, lanceerde de zuivelcoöperatie dit najaar een nieuwe strategie. Miles Hurrel, de CEO van het zuivelbedrijf, is positief op de progressie die wordt geboekt. Zonder financiële details te noemen, heeft de zuivelverwerker volgens hem een goed eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2019/2020 achter de rug.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden