Shutterstock

Inside Melk

Australische melkveesector stelt zuivelcode op

16 December 2019 - Kimberly Bakker - 3 reacties

De melkveehouders in Australië hebben afgelopen weken hard gewerkt aan een zuivelcode en die is nu goedgekeurd door het ministerie. De zogenoemde 'Dairy Code of Conduct' gaat vanaf 1 januari 2020 van kracht. De code moet de melkveehouders in het land houvast bieden in de onderhandelingen over een eerlijke prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Australische melkveehouders kunnen vanaf 1 januari 2020 de 'Dairy Code of Conduct' raadplegen in de onderhandelingen over een eerlijke prijs, zo laat Bridget McKenzie, de minister van Landbouw in Australië, weten. "Een (verplichte) zuivelcode was een van de belangrijke aanbevelingen van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC)." De organisatie constateerde afgelopen jaar dat de contracten in veel gevallen te gunstig uitpakten voor verwerkers. "Daarom is het belangrijk dat er nu eindelijk overeenstemming is over wat wel en niet acceptabel is bij het opstellen van contracten", aldus de minister.

'Geen oplossing voor alle problemen'
Naast de ondersteuning bij de onderhandelingen, zet deze Dairy Code of Conduct ook een proces voor geschillenbeslechting op en vergroot het de bevoegdheden van de ACCC. "Alhoewel de zuivelcode een belangrijke stap voorwaarts is in het beschermen van de belangen in de melkveehouderij, zal het geen zilveren kogel zijn voor alle problemen in de sector", zegt de minister. Daarbij doelt ze vooral op het feit dat melkveehouders vandaag de dag tevens kampen met aanhoudende droogte en hogere kosten voor voer, elektriciteit en water.

Het ministerie van Landbouw heeft daarom onlangs bekendgemaakt $15 miljoen vrij te maken voor een pakket met ondersteunende maatregelen. Ook wordt er $6,9 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidies in energie-efficiënte apparatuur, om zodoende de energiekosten te verlagen. Tot slot investeert de Australische overheid $5,6 miljoen in extra financiering voor de landbouwunit van de ACCC.

Handhaving door ACCC
Het landbouwministerie meldt verder in een persverklaring dat de ACCC verantwoordelijk is voor de handhaving van de Dairy Code of Conduct. Na een periode van 12 maanden zal een evaluatiegesprek plaatsvinden met de verschillende partijen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden