Shutterstock

Inside Melk

Spotmelknotering sluit jaar ruim boven 30 euro af

19 December 2019 - Wouter Baan

Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten. Naarmate de Kerst dichterbij komt, neemt de druk op de vloeibare zuivelprijzen toe. Dit is ook dit jaar zo het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We trappen af met de vaste zuivelmarkt, voordat we de vloeibare zuivelmarkt belichten. Door de fors lagere Global Dairy Trade (GDT) eindigt het jaar met een smetje, zou je kunnen concluderen. Vooral de melkpoederprijzen kregen op de veiling klappen.

Tegelijkertijd is de Europese markt niet in paniek geraakt en signaleren we stabiele prijzen voor magere- volle weipoederprijzen. De kaasprijzen (Gouda en Edam) staan wel wat onder druk, maar de boterprijs trekt daarentegen licht aan.

Prijsdruk op vloeibare zuivelmarkt
Op de vloeibare zuivelmarkt is wel sprake van prijsdruk, al is past dat bij deze tijd van het jaar. Al een paar weken bieden Franse verwerkers relatief grote volumes aan. In Nederland en Duitsland vallen de overschotten mee, in vergelijking met voorgaande jaren.

De DCA-notering voor magere melkconcentraat houdt met moeite stand op €2 per kilo. Het seizoenspatroon sluit naadloos aan bij het 5-jarig gemiddelde. Dat geld ook voor het verloop dat de Nederlandse spotmelknotering laat zien, die terugzakt tot €33 per 100 kilo.

In historisch opzicht is dit echter geen slecht niveau. De verwachting is dat prijzen begin 2020 weer naar boven corrigeren. Ook de roomprijs kan dan waarschijnlijk de neerwaartse beweging ombuigen. Deze week levert de notering €0,16 in tot €3,70 pe rkilo. (In week 52 zal DCA geen zuivelnoteringen publiceren.) 

Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen

Bekijk hier de laatste kaasnoteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden