Shutterstock

Inside Melk

Zuivelhandel zit nog in vakantiemodus

2 Januari 2020 - Wouter Baan

De feestdagen zijn weer voorbij, waardoor de logistieke strubbelingen in de zuivelhandel naar de achtergrond verdwijnen. De markt kiest in het prille begin van 2020 echter vooralsnog niet duidelijk een richting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelhandel moet nog bijkomen van de feestdagen. Met andere woorden: de stemming is betrekkelijk rustig. De periode tussen Kerst en nieuwjaar geeft altijd logistieke 'problemen' en dat was dit jaar niet anders.

Roomprijs trekt weer aan
De uitval van verwerkingsdagen is echter passé, waardoor de vraag vanuit de verwerkende industrie voorzichtig weer aantrekt. Dit geldt met name voor room. De DCA-roomnotering stijgt deze week met €0,25 tot €3,95 per kilo en klimt daarmee uit een dal die eind 2019 werd ingezet. Verdere opwaartse potentie lijkt beperkt, omdat de boterprijzen vooralsnog stabiel tussen de €3,50 en €3,60 per kilo bewegen.  

Poedermarkt
Aan de eiwitkant zien we dat de prijs van mageremelkconcentraat licht onder druk staat. De DCA-notering daalt met €0,02 tot €1,98 per kilo. Dit komt door haperingen op de mageremelkpoedermarkt. Er zijn geluiden te horen dat de poedervoorraden wat gegroeid zijn. Daarbij hebben Europese exporteurs een concurrentienadeel op de wereldmarkt. Hier liggen de prijzen (circa €2,55 per kilo) omgerekend hoger dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Spotmelk
De DCA-spotmelknoteringen bewegen ogenschijnlijk stabiel. Tussen Kerst en nieuwjaar was echter sprake van flinke prijsdruk, mede doordat vanuit Frankrijk relatief grote volumes tegen dumpprijzen werden aangeboden. Ondertussen trekken de prijzen weer aan, maar dat neemt niet weg dat de noteringen voor Nederland en Noord-Duitsland daardoor licht corrigeren. De verwachting is dat de markt volgende week richting gaat kiezen. 

Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen 
Bekijk hier de laatste kaasnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden