Shutterstock

Inside Melk

Waarde van melk steeg in luttele maanden met 6 euro

10 Januari 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De grondstofwaarde van rauwe melk is in december voor de vierde maand op rij gestegen, zo blijkt uit cijfers van...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de instantie steeg grondstofwaarde van melk (af boerderij, bij 4% vet en 3,4% eiwit) afgelopen maand met €0,40 tot €36,10 per 100 kilo. Dit is het hoogste niveau sinds juli 2018. Sinds augustus is de waarde van melk al met €6 toegenomen.

Valorisatie poeder en boter
De berekening wordt gemaakt op basis van de valorisatie van magere melkpoeder en boter. Vooral de prijs van magere melkpoeder heeft in de achterliggende maanden een sterke opmars laten zien. De boterprijs daarentegen beweegt al langere tijd vrij stabiel.

Niet alleen boter en poeder renderen beter, maar ook de kaasprijzen stegen in het vierde kwartaal van 2019. Op de korte termijn lijkt de rek uit de stijgende grondstofwaarde, gezien de zuivelprijzen begin 2020 overwegend vlak bewegen. 

Spotprijs melk
Ook de melkprijzen stijgen, maar minder hard dan de grondstofwaarde. Dit maakt het aannemelijk dat verwerkers in de komende maanden verdere verhogingen doorvoeren. Dit is ook de verwachting die Rabobank heeft.

De spotprijzen van rauwe melk kijken begin 2020 ook weer naar boven. Zo steeg de DCA-spotmelknotering Nederland gisteren (9 januari) met €0,50 tot €33 per 100 kilo. Dit is fors hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Bovendien hield de notering, in de doorgaans lastige kerstperiode, gemakkelijk stand ruim boven de €30 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden