Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Fabels en feiten over snijmaïs en penswerking

14 Januari 2020

Een gezonde penswerking is van onschatbare waarde. Als het in de pens niet goed gaat, kan een koe niet optimaal presteren. Een goed rantsoen met precies genoeg eiwit, energie en structuur is de basis voor een gezonde penswerking. Hieronder enkele belangrijke fabels en feiten omtrent snijmaïs en penswerking.

Feit: een pens kan je maar 1 keer vullen
Bij hoogproductief melkvee is de uitdaging zo veel mogelijk energie in de koe te krijgen. Feit is dat je een pens maar 1 keer kunt vullen. De koe is begrensd door haar maximale droge stofopname. Daarom is van belang dat elke kg ds ruwvoer zo veel mogelijk benutbare energie bevat.

Fabel: hoge celwandverteerbaarheid maakt mais snel
De energie in de celwanden is de meest veilige energiebron voor een melkkoe. Doordat celwanden eerst moeten worden afgebroken, komt de energie hier geleidelijk uit vrij. Een hoge celwandverteerbaarheid geeft dus geen verhoogde kans op pensverzuring.

In tegendeel zelfs: pensbacteriën kunnen extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.

Feit: hoge celwandverteerbaarheid levert extra energie
Snijmais bestaat uit 40% korrels en 60% restplant. De zetmeelrijke korrels leveren gemiddeld 45% van de energie (VEM) en de restplant 30%. De hoeveelheid VEM die uit die restplant komt, is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid. Elke 5% betere verteerbaarheid levert 30 VEM/kg ds extra. Kies daarom bij snijmaïs altijd voor rassen die uitblinken in totale kVEM/ha >>

Feit: meer maïs melkt makkelijk
Maïs brengt vooral glucogene energie in het rantsoen. Tijdens de lactatie is dit een welkome energiebron om de melkgift en –samenstelling te sturen.

Kies ook voor het hoogste rendement van je hectares snijmaïs:

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden