Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt nog altijd in diepe winterslaap

21 Januari 2020 - Jorine Cosse

Het is al weken rustig op de voermarkt waardoor de prijzen overwegend stabiel bewegen. Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat een laat voorjaar de prijzen van weidehooi en kuilgras kan opdrijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bierborstel prijzen schommelen nog altijd tussen de €2,70 in het zuiden en €2,80 tot €2,85 (per procent droge stof, franco boerderij) in het noorden. De brouwerijen liggen nagenoeg stil, wat de rust veroorzaakt. De prijzen kunnen op dit niveau blijven, doordat er weinig aanbod is. Opvallend is wel dat de prijzen hoog zijn, terwijl de markt volgens handelaren niet overloopt van vraag.

Doorgaans neemt het aanbod toe, naarmate het voorjaar dichterbij komt. Dan schroeven brouwerijen namelijk de productie weer op. Vooralsnog dienen dergelijke signalen zich echter nog niet aan. 

Ook snijmaïs houdt vast aan de relatief hoge prijzen van €70 per ton. Hier en daar zijn er uitschieters naar €75, maar dit komt sporadisch voor. Dan gaat het om uitzonderlijk goede kwaliteit, die bijna niet te krijgen is. Ditzelfde geldt voor stro. Voor uitzonderlijk goede kwaliteit willen veehouders nog wel eens €5 meer betalen. De prijzen blijven echter over het algemeen stabiel op €100 per ton hangen. 

Beweging bij laat voorjaar?
Hoewel het kuilgras op dit moment stabiel noteert op €50 per ton (franco boerderij), doen zich nog steeds geruchten de ronde dat de markt een uitschieter gaat maken bij een laat voorjaar. Door de droge zomer zijn de opbrengsten van het land op veel plekken niet optimaal geweest. Hierdoor is de kans groot dat veehouders voor de eerste snede door de voorraad heen zijn. 

Er is vrijwel geen aanbod of vraag naar roodzwenk, rietzwenk en veldbeem, waardoor de prijzen respectievelijk op €150, €130 en €135 per ton blijven hangen. Dit geldt ook voor het Engels raai wat momenteel op een prijs van €110 per ton zit. Weidehooi blijft hangen op €170 per ton en lijkt ook de aankomende weken niet van de prijs af te gaan wijken.

Klik hier om de prijzen in de databank te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden