Shutterstock

Inside Melk

Amerikanen houden weer meer melkkoeien aan

24 Januari 2020 - Wouter Baan

Amerikaanse melkveehouders houden weer meer koeien aan. Dit kan gezien worden dat ze vertrouwen hebben in de toekomst. De hoge melkprijzen geven ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf begin 2018 tot halverwege 2019 liet het aantal melkkoeien in de Verenigde Staten duidelijk een dalende trend zien. In die periode slonk het aantal melkkoeien met honderdduizend stuks. Dit was vooral een gevolg van vele stoppende melkveehouders. Het aantal stoppende melkveehouders is waarschijnlijk een continue trend, maar sinds juni laat het aantal melkkoeien wel weer lichte groeicijfers zien. Het aantal koeien groeide sindsdien met 20.000 tot 9,33 miljoen in december. 

Meer koeien, meer melk
Deze toename is een signaal dat de blijvers vertrouwen hebben in de toekomst. De melkprijs, die in de achterliggende maanden fors is gestegen, geeft hier aanleiding voor. Afgelopen november bedroeg de melkprijs (klasse 3) omgerekend €40,80 per 100 kilo. Dit komt neer op een stijging van meer dan 40% in een jaar tijd. In december en januari is de melkprijs wel weer wat teruggezakt, zoals dat in de VS seizoensmatig gebruikelijk is. De uitbetalingsprijzen nodigen echter nog altijd uit om door te melken.

De hogere dieraantallen, in combinatie met een alsmaar stijgende productie per koe, leidt tot een groeiende melkaanvoer. In december lag de aanvoer in de 24 belangrijkste op 7,9 miljoen ton, een toename van 0,9% procent ten opzichte van dezelfde maand in 2018 en tevens ruim boven het langjarig gemiddelde. Over heel 2019 komt de melkproductie uit op 99 miljoen ton. Dit is nipte toename (+0,3%) tegenover 2018.

Verwachtingen 2020
Voor 2020 voorziet het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) een verdere stijging van de melkproductie. De toename wordt gecalculeerd op 1,7%. Het USDA verwacht niet dat de dieraantallen rap toenemen. Veel melkveehouders moeten eerst de verliezen die tussen 2015 en 2019 zijn geleden nog zien weg te werken. De groeiende productie is vooral een gevolg van een hogere melkgift per koe.

De verwachting is niet dat de hogere productie druk geeft op de melkprijs. De VS heeft immers kortgeleden fase 1 van de handelsdeal met China ondertekend. Daarbij is ook een handelsverdrag met Japan in de maak. Beide Aziatische landen zijn belangrijke afnemers van Amerikaanse zuivel. Dichterbij huis is ook het handelsverdrag met buurlanden Mexico en Canada nagenoeg rond. Ook dat pakt waarschijnlijk positief uit voor de Amerikaanse zuivelexport.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden