Shutterstock

Inside Melk

Zuivelhandel kijkt uit naar Fonterra-veiling

30 Januari 2020 - Wouter Baan

De zuivelhandel hinkt op 2 gedachten. Enerzijds is de ondertoon op de markt prima, mede ingegeven door de melkproductie die te overzien is. Anderzijds zijn er in toenemende mate zorgen over het Coronavirus ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de onrust in China vlakt de prijs van magere melkpoeder af. Ook de termijncontracten op de EEX lopen op lagere niveaus. De prijs van magere melkconcentraat (als grondstof voor de poeder) stijgt deze week nog wel, maar gaat waarschijnlijk ook tegen een barrière aanlopen wanneer de poederprijs daadwerkelijk omlaag gaat. 

GDT kan richting aanwijzen
Handelaren constateren dat de Chinese vraag erg lauw is, al is het vooralsnog lastig in te schatten wat de gevolgen van het Coronavirus op de wat langere termijn gaat zijn. Mogelijk creëert de Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, die volgende week dinsdag gehouden wordt, duidelijkheid. Deze zuivelveiling, georganiseerd door Fonterra, wordt doorgaans gedomineerd door Chinese partijen. Als die afwezig(er) zijn, dan ligt een flinke prijscorrectie voor diverse fabricaten op de loer.

De boter- en kaasprijzen hebben vooralsnog geen last van de dreigingsangst uit China. De boterprijzen bewegen stabiel op prijsniveaus net iets onder de €3.600 per ton. De vraag naar room valt ook niet tegen, waardoor de DCA-notering met €100 stijgt tot €4.000 per ton. De kaasprijzen houden vast aan de stijgende trend, ingegeven door krappe voorraden. Dit resulteert in een stijging van de DCA-foliekaasnotering voor Gouda en Edam.

Bekijk hier de laatste kaasnoteringen.
Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden