Shutterstock

Achtergrond Coronavirus

Gaat het coronavirus vat krijgen op zuivelmarkt?

12 Februari 2020 - Chanti Oussoren

Hoewel het coronavirus dat in China is ontstaan inmiddels wereldwijd duidelijk haar effecten heeft, brengt hij op de mondiale zuivelmarkt vooralsnog onzekerheid. Dat vertaalt zich reeds in lagere noteringen. FrieslandCampina zegt moeilijk in te kunnen schatten in welke mate het virus ook de Nederlandse zuivelmarkt gaat treffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Vooralsnog zijn er geen grote effecten te merken op de zuivelmarkt", geeft Jan Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, aan. Het coöperatieve zuivelconcern heeft stevige zakelijke belangen in Azië en ook een dochterbedrijf nabij de Chinese metropool Shanghai. "Alles loopt tot nu toe nog gewoon door en er zijn geen grote effecten te merken op de markt. Wel wordt de situatie op de voet gevolgd en wordt er gedacht aan de veiligheid van medewerkers", verklaart Ter Avest.

Termijnmarkt onderuit
Melkveehouders en verwerkers in de Amerikaanse staat Wisconsin maken zich zorgen over de onzekerheid die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengt, melden Amerikaanse media. Afgelopen week ging de notering van het melkcontract op de termijnmarkt CME met enkele procenten onderuit, nadat de gevolgen van het virus steeds duidelijker werden. 

Deze dip komt voor de Amerikaanse melkveehouderij op een ongelukkig moment, verklaart Mark Stephenson, expert op het gebied van zuivelbeleid aan de Universiteit van Wisconsin. De zuivelprijzen op de Amerikaanse markt waren juist aan het herstellen, nadat ze de afgelopen 5 jaar door een diep dal zijn gegaan. De melkprijzen begonnen aan het einde van vorig jaar weer aan te trekken. "Het is een grote zorg als de grootste zuivelimporteur van de wereld (China, red.) kampt met zulke problemen als corona."

GDT lager
Ook in Australië en Nieuw-Zeeland, die traditioneel veel zuivelproducten naar China exporteren, worden de ontwikkelingen in China goed in de gaten gehouden. Sofia Omstedt, senior analist bij Dairy Australia, geeft aan er zeker op te rekenen dat het virus zijn impact op de markt gaat krijgen. Vooralsnog zijn hiervoor volgens haar nog te weinig gegevens bekend. 

Wel verwijst zij naar de noteringen op de internetveiling Global Dairy Trade van afgelopen week. De GDT sloot uiteindelijk met een verlies van 4,7%. Volgens haar kan dit mogelijk het gevolg zijn van kopers die zich zorgen maken om de impact van het virus. Het effect van het coronavirus op de consumptie van zuivelproducten in China zal beperkt zijn, schetst Omstedt. Volgens haar wordt de consumptie van zuivelproducten in China zelfs aangeraden voor een beter immuunsysteem.

Fonterra scherp
De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra heeft inmiddels verklaard de situatie in China nauwlettend in de gaten te houden. China is voor het zuivelconcern een grote afnemer van onder meer melkpoeder en boter. Een kleine 28% van de gehele Nieuw-Zeelandse export, waar zuivel een belangrijk deel van uitmaakt, gaat naar China.

De reisbeperkingen richting China kunnen de zuivelmarkt uiteindelijk wel degelijk beïnvloeden, ook doordat de logistiek hierdoor in de knel kan komen. Dat de zuivelmarkt hierdoor last kan krijgen van de uitbraak van het virus is niet ondenkbaar. Een marktonderzoeker van Rabobank in Australië vergelijkt de situatie met de uitbraak van Sars in 2003. Dat had toen een flinke impact op de markt, al was deze dip van korte duur. De markten herstelden zich daarna snel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden