ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Fonterra verwacht minder melk door droogte

27 Februari 2020 - Chanti Oussoren

Fonterra herziet haar verwachting van de melkcollecties voor het seizoen 2020. Dit in verband met de aanhoudende droge weersomstandigheden in de belangrijke melkveehouderijregio's in verschillende delen va Nieuw-Zeeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Miles Hurrel, de CEO van Fonterra, legt uit: "We zien de melkcollectie teruglopen doordat leden-melkveehouders op het Noordereiland worden geconfronteerd met aanhoudend droog weer." In een aantal delen van het eiland is al sinds november geen regen meer gevallen. De verwachte melkaanvoer voor het lopende seizoen dat eindigd in juni is daarom verlaagd, van 1.530 miljoen tot 1.515 miljoen kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). 

Impact coronavirus
Net als veel andere zuivelbedrijven heeft ook Fonterra last van de uitbraken van het coronavirus. "De huidige situatie is erg onzeker. We hebben echter een groot gedeelte van onze melkproductie middels afzetcontracten vastgelegd en dat helpt ons om de impact te beheersen", aldus Hurrel. Daarom durft Fonterra het aan om de winstverwachting gelijk te houden. 

Ondanks de onzekerheid omtrent corona laat Fonterra de melkprijsprognose staan $7 en $7,60 per kilo milk solids. De verwachte melkprijs is de hoogste sinds 2013 en tevens de vierde hoogste ooit. Het verwachte dividend blijft tussen de 15 dollarcent en 25 dollarcent per aandeel. Wanneer Fonterra haar tussentijdse resultaat op 18 maart bekendmaakt, kan een verdere update gegeven worden over de impact van het virus, zo geeft Hurrel aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden