Shutterstock

Inside Melk

Corona in Italië zorgt voor lagere spotmelkprijzen

27 Februari 2020 - Wouter Baan

Het coronavirus blijft de zuivelmarkt negatief beïnvloeden. Diverse zuivelproducenten, zoals Arla, FrieslandCampina, Danone en Fonterra, hebben dat deze week te kennen gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zij rekenen op een lagere afzet naar China. De beperkte beschikbaarheid van reefercontainers maakt dat de afzet momenteel stroperig verloopt. Hoe lang deze situatie blijft aanhouden, is koffiedik kijken.

Spotmelkprijzen omlaag
Ook binnen Europa zorgt corona voor tegenwind. Diverse Noord-Italiaanse verwerkers doen het naar verluidt rustiger aan, vanwege de opeenstapeling van uitbraken in het land. Doorgaans nemen zij relatief grote volumes (magere) spotmelk uit Duitsland af, maar die afzet in teruggevallen. Dit is terug te zien aan de DCA-spotmelknoteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland. Die dalen beide met €0,50 tot respectievelijk €31 en €32,50 per 100 kilo.

Ook de notering voor Nederland daalt in dezelfde orde van grootte tot €33. Handelaren geven aan dat er in ons land sprake is van een 'dunne handel'. Wat op de achtergrond ook wat druk uitoefent, is de groeiende seizoensmatige melkaanvoer. Historisch gezien staan de spotmelknoteringen in deze periode van het jaar onder druk. 

Duite retail drukt boterprijzen
​​​​​​De botermarkt is deze week verder onder druk gezet door de Duitse retail (Aldi en Lidl). Zij verlaagden hun inkooprijs tot €3.300 per ton. Dit zet ook druk op de spotprijs van boter, de DCA-notering daalt met €52 tot €3.388 per ton. De roomprijs daarentegen trekt wel aan. Een directe verklaring is lastig te vinden, gezien het marktsentiment negatief is. Handelaren verklaren de stijging aan kopers die te lang hebben afgewacht.

Melkpoeder verder omlaag
De melkpoedermarkt is nog altijd onzeker, vanwege de afzetonzekerheid in China. Op korte termijn kan dit de magere- volle en weipoeder prijzen verder onder druk zetten. De DCA-notering voor volle melkpoeder zakt deze week door de grens €3.000 per ton. De geluiden zijn dat de Chinezen momenteel de bestaande voorraden aanboren. Dit kan op termijn weer extra vraag aanwakkeren, dus het is niet uitgesloten dat de poedermarkt later dit jaar een krachtig herstel laat zien. In het verlengde van de onzekere poedermarkt staan ook de kaasprijzen onder druk.

Klik hier om de DCA-noteringen van deze week te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden