DOC Kaas

Inside Melk

DOC verhoogt melkprijs, ondanks onzekere markt

28 Februari 2020 - Wouter Baan

Een eenduidige richting in de melkprijzen voor maart is niet te ontdekken. Daar waar FrieslandCampina de garantieprijs verlaagde, verhoogt DOC Kaas juist de melkprijs. Dit ondanks de recente prijsval van de kaasprijzen...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasmaker uit Hoogeveen, die deel uitmaakt van de Duitse zuivelcoöperatie DMK, verhoogt voor maart de kale melkprijs met €0,53 tot €33,25 per 100 kilo. Deze prijs is berekend op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo bij 4,41% vet en 3,47% eiwit. De vet- en eiwitprijzen bedragen in €4,337 per kilo. Inclusief bonussen en premies voor weidegang, vlog en duurzaamheid kan de melkprijs oplopen tot maximaal €36,50 per 100 kilo.

Duikelende kaasprijs
De verhoging kan gezien worden in het licht van een positieve kaasmarkt in de afgelopen maanden. De DCA-notering voor Gouda kaas noteerde kortgeleden nog boven de €3.150 per ton. In de afgelopen weken is de notering echter aanzienlijk teruggezakt tot iets boven de €3.000 per ton. De reden van de prijsval zijn de uitbraken van het coronavirus in China. Dit creërt onzekerheid in de zuivelhandel en dat zorgt voor lagere prijzen. Het is bovendien erg onzeker hoe de zuivelmarkt in de komende weken gaat bewegen nu ook de seizoensmatige melkproductie in Europa oploopt. 

Schommelende melkprijzen
Mede door de onzekerheid is geen consistente lijn in de melkprijzen te ontdekken. Zo verlaagde FrieslandCampina de garantieprijs voor maart met het oog op de onzekere vooruitzichten. De Scandinavische zuivelcoöperatie Arla spreekt wel van een onzekere markt, maar verhoogde desalniettemin toch de melkprijs. 

In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness moet DOC Kaas, ondanks de verhoging, Arla in maart nipt voor laten gaan. De melkprijs van FrieslandCampina staat ruim boven DOC Kaas en Arla. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden