Shutterstock

Inside Melk

Consument hamstert, roomprijs reageert

5 Maart 2020 - Wouter Baan

De zuivelmarkt is nog altijd in de greep van het coronavirus. Naast de prijsdruk die dit op de melkpoeders uitoefent, zijn er ook positieve effecten zichtbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De roomprijs trekt, net als vorige week, hard aan. Volgens handelaren komt dit doordat consumenten, uit vrees voor het coronavirus in hun dorp of stad, meer zuivelproducten inslaan. Dit speelt naar verluidt vooral in Duitsland. In Nederland heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) vandaag tijdens een Kamerdebat laten weten dat hamsteren niet nodig is.

Roomprijs verder omhoog
De DCA-roomnotering stijgt deze week met maar liefst €278 tot €4.037 per ton. Overigens valt de opleving niet volledig aan het coronavirus toe te schrijven, gezien de roomprijs vaker in deze tijd van het jaar uitschieters maakt. De aantrekkende consumentenvraag naar boter is overigens geen probleem, want de Europese voorraden zijn ruim genoeg. Er is dan ook geen zicht op een hogere boterprijs. Bovendien zorgt het hamstergedrag van de consument per saldo niet voor meer afzet, maar alleen voor piekvragen.

Meer melk de kaasbak in
Over het algemeen blijft de zuivelmarkt negatief beïnvloed worden door het coronavirus. Vooral de melkpoederafzet naar China stagneert. En dat maakt dat melkverwerkers in het productieproces switchen naar kaas, zo geven insiders aan. Er stroomt naar verluidt beduidend meer melk de kaasbak in. En dat verklaart de aanhoudende druk op de kaasprijzen, waardoor de DCA-notering voor Gouda door de grens van €3.000 zakt.  

Klik hier om de DCA-noteringen van deze week te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden