Shutterstock

Inside Melk

Wisselende melkaanvoer in Nieuw-Zeeland en Australië

9 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

De melkaanvoer in de twee voornaamste melkproducerende landen in Oceanië is wisselend over de maand januari. Nieuw-Zeeland levert iets in, waarbij in Australië de productie langzaam opkrabbelt. Het perspectief in Nieuw-Zeeland is inmiddels somberder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra heeft daar de verwachting van de melkaanvoer naar beneden bijgesteld, doordat veel melkveebedrijven te kampen de afgelopen periode te maken hebben met droogte. Het coöperatieve zuivelconcern, die ook met de export op China alle coronaperikelen moet zien te doorstaan, houdt er rekening mee dan de melkaanvoer over het seizoen 2019/20 een kleine procent lager uitkomt dan gedacht.

Fonterra merkt de laatste weken dat de melkveebedrijven moeite hebben de productie op peil te houden door de aanhoudende droogte. Het hoogtepunt van de Nieuw-Zeelandse melkaanvoer lag ik oktober van afgelopen jaar. De productie is nu aan het afbouwen naar het dieptepunt in juni en juli, de Nieuw-Zeelandse winter. De melkaanvoer in januari van dit jaar kwam uit op iets meer dan 2,45 miljoen ton, 0,6% minder dan de eerste maand van 2019.

Hogere melkprijzen
In Australië krabbelt de melkaanvoer juist iets op. De melkproductie steeg daar in januari van dit jaar, tenopzichte van januari 2018, met 0,5% tot bijna 710 miljoen ton. De melkveehouderij in Australië heeft lange tijd in een diep dal gezeten door langdurige periode van droogte de laatste twee jaar, waar recent ook nog eens de bosbranden overheen kwamen.

Toch is er een lichtpuntje, meldt het Australische ministerie van Landbouw. De inkomsten van een gemiddeld melkveebedrijf in Australië stijgt het lopende melkseizoen naar verwachting met 27% in vergelijking met het dramatische seizoen 2018/19. Dit heeft vooral te maken met de hogere melkprijzen die de boeren ontvangen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden