Shutterstock

Inside Melk

Noodfonds van 10 miljoen voor Franse zuivelsector

7 April 2020 - Jorine Cosse

De Franse brancheorganisatie voor de zuivelsector CNIEL heeft een noodfonds van 10 miljoen gerealiseerd om Franse melkveehouders te kunnen ondersteunen in zwaar weer. Met het piekseizoen op komst neemt de druk op de Franse melkverwerkers enorm toe. Het is maar de vraag of ze de extra aanvoer van melk kunnen verwerken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Frankrijk, Europa’s op 1 na grootste melkproducent, lijkt als zoveelste land op rij niet aan de melk dumping te ontkomen. De Franse zuivelsector heeft haar melkveehouders namelijk gevraagd om de productie terug te schroeven om de druk op de verwerkers hopelijk iets te kunnen verlichten. Een vrijwel onmogelijke opgave, niet alleen omdat er geen ‘pauze’-knop op een koe zit, maar ook omdat het piekseizoen nadert.

Piekseizoen zorgt voor extra druk
CNIEL waarschuwde eerder al voor de druk die het piekseizoen met zich meebrengt. In deze periode wordt er wekelijks namelijk 16 miljoen liter melk meer geproduceerd dan in een ‘normale’ week. Deze extra aanvoer is niet wenselijk voor de Franse verwerkers, aangezien zij al bijna aan hun verwerkingstaks zitten.

Melkprijzen
Daarom heeft de brancheorganisatie een noodfonds gerealiseerd. Het geld waarmee het fonds gefinancierd is, is afkomstig uit andere fondsen in eigendom van de organisatie. Met dit geld wil CNIEL de melkprijs enigszins stabiel houden. Als het totale volume (gebaseerd op cijfers uit 2019) met 2 tot 5% gereduceerd kan worden, kan de melkprijs op een maximum van €0,32 per liter uitkomen.

De Franse melkprijzen scoren de laatste maanden niet slecht in de LTO melkprijsvergelijking. Zo komt zuivelverwerker Lactalis in februari als best scorende Franse melkprijs uit op €35,75 per 100 kilo melk. Savencia en Sodiaal weten zich ook nog boven de €35 te positioneren, terwijl Danone net geen €34 noteert.

Met €32 per 100 liter melk gaat de prijs dus wel iets achteruit, maar een terugloop in prijs lag waarschijnlijk toch al in het verschiet. Ook onze Nederlandse verwerkers stellen de prijzen al naar beneden bij vanwege de coronacrisis.

In afwachting van Europa
Voor brancheorganisatie CNIEL is het nu wachten op goedkeuring van de Europese Commissie (EC) voordat het fonds in werking kan treden. Daarbij heeft de organisatie er bij de Franse autoriteiten op aangedrongen om de ondersteuningsmaatregelen voor bedrijven die in zwaar weer verkeren te versterken.

Het fonds van de Fransen is overigens niet het enige waar Europa zich over dient te buigen. De European Dairy Association (EDA) heeft er bij de EC op aangedrongen om de particuliere opslagregeling te openen. De European Milk Board wil daarbij dat het melkminderingsplan van stal gehaald wordt.

Enorme financiële tegenslagen
In Ierland ligt het in de lijn der verwachting dat de melkveehouders door de dalende melkprijzen zo’n €65 miljoen mislopen tegen het midden van de zomer. Als deze lijn zich vervolgens in de rest van het jaar voortzet, is de kans groot dat de verliezen aan het eind van het jaar meer zijn dan €130 miljoen. 

Het is nog onbekend wat de totale, wereldwijde schade gaat zijn. Eén ding is wel zeker: de schade is niet mals.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden