Tatsiana Hendzel / Shutterstock.com

Inside Melk

Tips voor melkveehouders in crisistijd: 'Blijf positief'

9 April 2020 - Chanti Oussoren

Ook de melkveesector ontkomt niet aan de nadelige gevolgen van de wereldwijde pandemie COVID-19. Hoe kunnen melkveehouders zich voorbereiden op de gevolgen van een lagere melkprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelprijzen komen steeds meer onder druk te staan en de coronacrisis zorgt voor toenemende onzekerheid. Exportbelemmeringen en vraaguitval zijn immers aan de orde van de dag en blijven bovendien waarschijnlijk aanhouden. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de melkprijs flink gaat dalen. De daling is al ingezet, gezien het feit dat bijvoorbeeld Friesland Campina het melkgeld al twee keer heeft bijgesteld.

Ondanks het feit dat veel melkveehouders geen directe grip hebben op de melkprijs kunnen zij zich toch op enige wijze voorbereiden op de aankomende tijd.  Vier tips van drie sectorspecialisten. 

1. Maak een liquiditeitsplanning
Als melkveehouder is het van belang om goed inzicht te hebben of in de geldstromen binnen het bedrijf. "Een goede liquiditeitsplanning helpt daarbij", aldus Jaap Gielen specialist melkveehouderij bij Countus. Hij zegt dat het van belang is om zo veel mogelijk vooruit te rekenen. "Zo kun je voor jezelf goed in beeld te brengen wat de verwachte inkomsten en uitgaven gaan zijn de komende tijd."

Ook Clemens Van der Aa, sectormanager melkveehouderij bij de Rabobank, zegt dat het van belang is om tijdig in te spelen op eventuele verwachte tekorten. "Als je nu al krap in je liquiditeiten zit  wordt het waarschijnlijk deze periode schipperen met facturen, wat niet bevorderlijk is. Dus het advies is om tijdig in beeld te brengen hoe de liquiditeitsstroom op het bedrijf eruit ziet."

2. Kijk naar (alternatieve) inkomsten en uitgaven
Om de kasstroom zo veel mogelijk op peil te houden, kunnen ondernemers kijken naar alternatieve inkomsten. Bijvoorbeel via alternatieve afzet. Pierre Berntsen, directeur Agrarische bedrijven bij ABN Amro, geeft als tip om te kijken naar de mogelijkheden van verkoop via het retailkanaal of een eigen (web) winkel. Ook het verkopen van machines en materiaal die niet meer nodig zijn, blijken volgens Bertsen opties om de kasstroom op peil te houden. Ook kun overleggen met debiteuren om een betaling te bespoedigen. 

Met betrekking tot de uitgaven is het belangrijk om te kijken welke uitgaven direct nodig zijn en welke uitgaven eventueel kunnen wachten. Niet noodzakelijke uitgaven of investeringen kunnen worden uitgesteld. Ook onnodig voorraden aanleggen wordt door Berntsen afgeraden. "Leg nu geen onnodige voorraden voer of grondstoffen aan. De prijs is wellicht gunstig, maar het neemt wel een hap uit de kasstroom", aldus Berntsen.

3. Overleg met de bank
Een aantal banken nemen maatregelen om ondernemers te helpen in de komende tijd. Dit om financiële ruimte mogelijk te maken. Zo schort ABN Amro de komende 6 maanden de aflossingen en rentebetalingen op. Ook voor het aanvragen van een noodkrediet hanteert de bank een scenario met 3 maanden corona-impact (tot en met juni) met hierop volgend nog 3 maanden van herstel naar een normale situatie.

De Rabobank adviseert om liquiditeitsstroom goed in beeld te brengen en zelf een inschatting van melkprijs te maken. Wanneer liquiditeitsruimte/buffer op dit moment minder dan 5 cent per kilo melk is, dan is het verstandig om tijdig uitstel aflossingen aan te vragen voor 6 maanden. Voor gezonde bedrijven tot 3 miljoen financiering kan deze aanvraag online. Ondernemers die een hogere financiering hebben, kunnen hiervoor terecht bij hun accountmanager. "Op deze wijze proberen wij de melkveehouderij zo goed mogelijk door deze bijzondere tijd heen te helpen", zo zegt Van der Aa.

4. Blijf positief
Tot slot is het van groot belang om positief te blijven. De coronacrisis legt flinke druk op de schouders van de melkveehouders, maar Van der Aa denkt dat 'in-kern gezonde bedrijven' dit kunnen opvangen. "Uit eerdere prijsdalingen is gebleken dat de veerkracht van de sector groot is. De flexibiliteit en de veerkracht van de sector zullen ook ditmaal doorslaggevend zijn om deze bijzondere tijd door te kunnen komen. Wij heben vertrouwen dat de sector ook de komende periode goed zal doorstaan", aldus Van der Aa.

Berntsen benadrukt dat elkaars hulp nodig is om de crisis door te kunnen komen. Help elkaar zoveel mogelijk is zijn devies. De agrarische sector is van cruciaal belang. "Mijn verwachting is daarom dat we na deze crisis met een andere blik naar de wereld en naar ons voedsel kijken."

Mede-auteur: Jorine Cosse

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden