Vreugdenhil Dairy Food

Inside Melk

Coronacrisis werkt door in melkprijs Vreugdenhil

9 April 2020 - Wouter Baan

Vreugdenhil Dairy Foods heeft kenbaar gemaakt de melkprijs over maart te verlagen. De reden ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kale melkprijs van de poederproducent daalt met €1,35 tot €33,91 per 100 kilo. Dit is berekend op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo, bij 4,41% vet en 3,47% eiwit. De vet- en eiwitprijzen noteren over maart respectievelijk €3 en €6,30 per kilo. Inclusief bonussen en premies voor kwaliteit en weidegang kan de melkprijs oplopen tot max €36,01. 

Onzekere tijden
In een boodschap gericht aan de melkveehouders en stakeholders van het zuivelconcern spreekt CEO Albert de Groot van onzekere tijden die het dagelijkse leven flink op zijn kop zetten. De afwaardering van de melkpoederprijzen raakt het zuivelconcern ongetwijfeld hard.

De DCA-notering magere melkpoeder is sinds de start van de coronacrisis in China al met €760 gedaald tot €1.890 per ton. Ook volle melkpoeder is flink in waarde gedaald en dat drukt de grondstofwaarde van rauwe melk.

Ondertussen vraagt de EDA, de belangenbehartiger van zuivelproducenten, al een tijdje bij de Europese Commissie om particuliere opslagregeling (interventie) voor magere melkpoeder open te stellen. Een signaal die het negatieve marktsentiment onderstreept.

Melkprijsvergelijker 
Nu de melkprijs van Vreugdenhil bekend is, kan de balans van de melkprijzen over maart worden opgemaakt. De gemiddelde kale melkprijs in Nederland daalde met €0,25 tot €33,95 per 100 kilo. De grootste verlaging komt op conto van Vreugdenhil. En gezien de verwerker grotendeels afhankelijk is van de moeizame melkpoedermarkt is dat niet verwonderlijk. 

DOC Kaas en Arla verhoogden de melkprijs zelfs nog voor maart, maar scoren qua uitbetaling wel lager dan Vreugdenhil. En dat nuanceert de verlaging van de poederproducent. De verwachting is dat veel verwerkers de melkprijs in de komende maanden (verder) gaan verlagen. De eerste melkprijzen over april wijzen dat al uit. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden