De Nederlandse melkaanvoer over maart laat een aanzienlijke plus zien ten opzichte van vorig jaar. Een toename die bepaald niet wenselijk is.
De productie over maart komt uit op 1,223 miljoen ton, een plus van 3% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. De gehaltes zijn als ‘hoog’ te bestempelen, met een gemiddeld vetpercentage van 4,52. De gemiddelde dagproductie noteert 39.452 ton, tegenover 38.686 in januari. Daarmee toont de melkaanvoer een stijgende trend die tot en met mei zal voortduren.
Overaanbod vloeibare zuivel
Onder normale omstandigheden was de toename van 3% voor de verwerkers in Nederland behapbaar geweest. En hoewel er momenteel nog geen grote problemen zijn, is de situatie wel zorgelijk. Er is in Europa een groot aanbod aan vloeibare zuivelproducten, waardoor de prijzen het moeten ontgelden. Vooral vanuit Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koningkrijk worden grote volumes vloeibare zuivel tegen dumpprijzen aangeboden.
Franse spotmelk wordt al enkele weken ruim onder de €20 per 100 kilo verhandeld. In Nederland is de DCA-notering ook flink teruggezakt tot €27,50 per 100 kilo. Geen beste prijs, maar niet zo bedroevend als in Frankrijk.
Melkmindering in Schotland
De Britse zuivelcoöperatie Müller heeft de circa 250 leveranciers in Schotland verzocht de melkproductie snel in te perken, gezien zij geen afzet meer hebben voor de zuivelproducten. Naar verluidt is er voor meer dan een miljoen liter melk per dag in het Verenigd Koninkrijk geen afzet.
De vraag is hoe melkveehouders dit verzoek gaan aanpakken. Koeien naar het slachthuis brengen zal niet gaan. Ook runderslachterijen bijvoorbeeld kampen met problemen als gevolg van corona, gezien er weinig afzet is voor rundvleesproducten. Op sommige plekken in het VK wordt de melk al gedumpt.