Shutterstock

Inside Melk

Ierse verwerkers zetten mes in melkprijs

15 April 2020 - Wouter Baan

Ook Ierse verwerkers hebben last van de coronacrisis en sleutelen zodoende aan de melkprijs. De verlagingen over maart zijn bovendien als fors te bestempelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kerry, Lakeland en Glanbia. De grote Ierse zuivelproducenten zijn eensgezind in het verlagen van de melkprijs over de afgelopen maand. Ook zij hebben last van de coronacrisis en de afzetproblemen die dat met zich meebrengt.

Net als veel Nederlandse verwerkers zijn Ierse producenten sterk afhankelijk van de export. In de afgelopen weken werd door Ierse verwerkers grote volumes 'goedkope' room op het Europese vastland aangeboden, omdat zij hiervoor geen afzet hadden. 

1,5 tot 2 cent
De verlagingen van de melkprijzen in Ierland zijn groter dan in Nederland, waar de gemiddelde kale melkprijs over maart ‘slechts’ nog met een €0,25 daalde tot €33,95 per 100 kilo. Zo verlaagt Glanbia, die samen met A-ware een in Ierland kaasfabriek aan het bouwen zijn, de melkprijs met 2 cent tot 29,42 cent per liter (bij 3,6% vet en 3,3% eiwit.

Volgens topman Martin Keane heeft de coronacrisis een grote impact om hun business. Ook andere verwerkers, waaronder Kerry, en Lakeland, verlaagden hun melkprijs met 1,5 tot 2 cent. 

Steunmaatregelen
Belangenbehartigers van Ierse melkveehouders zien de situatie met lede ogen aan en roepen de overheid in Ierland op om de melkprijzen te beschermen. Zij vrezen voor verdere verlagingen, gezien de prijzen van (Ierse) zuivelfabricaten in de afgelopen weken zijn gekelderd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden