Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt getekend door krap aanbod

28 April 2020 - Jorine Cosse

De voermarkt wordt deze week vooral getekend door krapte. Het aanbod voeraardappelen en bierbostel is nog altijd zeer beperkt en ook het aanbod kuilgras is minimaal. Ook deze week informeren we bij de handelaren wat voor invloed dit heeft op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het beperkte aanbod bierbostel en voeraardappelen is niets nieuws. Vorige week meldden de handelaren ook al dat beide producten moeilijk te verkrijgen waren. Helaas blijft deze situatie ook deze week ongewijzigd, net als de prijs. De bierbostel prijs (per % droge stof) blijft stabiel op gemiddeld €2,75. De verschillen in het noorden en zuiden blijven gelijk op respectievelijk €2,85 en €2,70. Hier en daar worden uitschieters genoemd van minimaal €2,60 en maximaal €2,90.

Ondanks de krapte blijft de prijs van voeraardappelen gelijk en noteert daardoor op €30 per ton (franco boerderij). Normaal gesproken zou een prijs reageren op een krapte als deze, maar dat lijkt op de voeraardappelmarkt niet te gaan gebeuren. Nu is de verwachting dat er nog voldoende product vrij gaat komen zodra de aardappeltelers meer zekerheid hebben. Dit staat waarschijnlijk in verband met de stabiele prijs.

Kuilgras en snijmaïs
Hoewel we in voorgaande weken ook vermeldden dat het aanbod van beide producten beperkt is, gaven de handelaren deze keer expliciet aan dat het aanbod kuilvoer zeer beperkt is. Vooral de mooie voorjaarskuilen lijken van de aardbodem verdwenen. Niet gek uiteraard, aangezien de meeste melkveehouders ze door de droogte zelf goed kunnen gebruiken.

De prijs van kuilgras blijft echter gelijk op €60 per ton. Een stijging lijkt uit de blijven doordat de vraag het aanbod niet overstijgt. Het is overigens in de afgelopen 3 jaar niet eerder voorgekomen dat de kuilgrasprijs zo lang stabiel blijft op dit hoge niveau. 


Ook voor snijmaïs is het bekend dat het aanbod niet groot is. Toch lijken de meeste melkveehouders nog voldoende in de kuil te hebben, aangezien de vraag ook hier niet groter is dan het aanbod. Hierdoor kan de prijs gelijk blijven op €70 per ton (franco boerderij).

Weidehooi
De situatie rondom het weidehooi is inmiddels al enkele weken stabiel. De prijs noteert ook deze week weer op €180 per ton en dat lijkt ook nog niet snel te veranderen. De vraag is minimaal en daardoor in evenwicht met het aanbod. In vergelijking met vorig jaar is de prijs vroegtijdig gestabiliseerd en noteert hij ook flink lager.

Vorig jaar stabiliseerde de prijs pas rond week 17, dit jaar al in week 13. Daarbij was de prijs vorig jaar flink hoger: €210 per ton. In 2018 stabiliseerde de prijs amper, maar noteerde in week 17 wel hoger op €187,50. Terugkijkend naar 2017 toont zich echter weer een heel ander beeld. 2017 staat volledig in het teken van stabilisatie met weinig prijsverschillen. De prijs bleef dat jaar vanaf week 11 tot week 35 stabiel op €150 per ton.

Wilt u meer prijsvergelijkingen zien? Klik dan hier voor de Boerenbusiness voernoteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden