Shutterstock

Inside Melk

Australië collecteert meer melk, Nieuw-Zeeland niet

29 April 2020 - Chanti Oussoren

De melkcollectie in Australië en Nieuw-Zeeland over maart is nogal wisselend. In Australië neemt de melkaanvoer behoorlijk toe, terwijl de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland juist lager ligt dan vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische melkaanvoer is in maart behoorlijk toegenomen in vergelijking met vorig jaar. De melkproductie is daar herstellende van een drooge periode de afgelopen 2 jaar. In Nieuw-Zeeland ligt de melkaanvoer juist lager dan vorig jaar. Zuivelconcern Fonterra heeft vooraf al ingeschat dat de melkaanvoer lager uit zou vallen in verband met de droogte.

Australië
De cijfers van Diary Australia tonen dat er in maart meer melk is opgehaald dan in dezelfde maand vorig jaar. De melkaanvoer bedroeg deze maand ongeveer 643.3 duizend ton. Vorig jaar was de melkaanvoer in de betreffende periode 600.8 duizend ton. Hiermee lig de aanvoer 7,1% hoger dan vorig jaar en komt het tevens boven het 5-jarig gemiddelde uit.

Het vetpercentage is op hetzelfde niveau gebleven als vorig jaar, gemiddeld blijft dat 4,44%. Het eiwitgehalte is wel wat veranderd in vergelijking met vorig jaar, dit is met 0,09% toegenomen tot 3.52%.

Nieuw Zeeland
Uit cijfers van de Nieuw-Zeelandse overheidsinstantie DCANZ blijkt dat de melkcollectie over maart dit jaar lager ligt dan vorig jaar. In totaal is er in maart 1,680 miljoen ton melk aangevoerd. Vorig jaar bedroeg de aanvoer  1,713 miljoen ton in diezelfde maand. Dit betekent dat de melkaanvoer met 1,9% is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Hiermee komt de melkaanvoer lager uit dan vorig jaar, maar zit de melkaanvoer ook onder het 5-jarig gemiddelde.

In vergelijking met februari dit jaar is de melkaanvoer ook afgenomen tot 1,875 miljoen ton, in vergelijking met deze melkaanvoer van maart is dat een afname van 10,4%. Dit is het gevolg van de seizoensmatige daling.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden