Rijksoverheid

Nieuws Stikstof

Schouten maximeert ruw eiwitgehalte krachtvoer

6 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Landbouwminister Carola Schouten gaat maxima stellen aan het ruw eiwitgehalte van krachtvoer in Nederland. Hiervoor komt een tijdelijke regeling die op 1 september 2020 in moet gaan. Hiermee wil Schouten de stikstofdepositie uit de melkveehouderij verlagen.

Dit heeft de bewindsvrouw woensdagmorgen aangekondigd op een persbijeenkomst op het ministerie in Den Haag. De tijdelijke regeling voor de melkveehouderij, met een looptijd van 4 maanden, moet worden voorgelegd aan de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Europese Commissie. Schouten benadrukt dat zo veel als mogelijk wordt gekeken naar wat praktisch haalbaar is voor de boer. 

De verwachting is dat het ‘voerspoor’ een jaarlijkse reductie oplevert van 0,2 kiloton ammoniakreductie ten opzichte van referentiejaar 2018. De regeling is tijdelijk, omdat Schouten met de Nederlandse melkveehouderij veevoerafspraken wil maken om na 2020 te komen tot een structurele verlaging van de stikstofdepositie.

Stikstofwinst boeken
Met de regeling wil de minister zo snel als mogelijk stikstofwinst boeken om ruimte te maken voor woningbouw en een aantal infrastructurele projecten. Ook de warme sanering van de varkenshouderij en de snelheidsverlaging op de snelwegen moeten hier aan bijdragen. Het ministerie laat in een verklaring weten dat bewust gekozen is om naar krachtvoer te kijken in het beperken van het ruw eiwitgehalte.

Volgens de verklaring voeren Nederlandse melkveehouders in de regel meer eiwit dan dat de koeien nodig hebben. Het eiwit dat het dier niet opneemt, wordt als stikstof weer uitgestoten. "Door het eiwitgehalte in het voer te beperken, wordt de stikstofuitstoot teruggebracht. De regeling voorziet erin dat dit niet ten koste gaat van de diergezondheid en van de productie", aldus het ministerie. "Krachtvoer maakt ongeveer een kwart uit van het totale rantsoen van melkvee en fungeert als de 'regelknop' waarmee het rantsoen kan worden geoptimaliseerd.""

Aanpassen voer- en grasmanagement
Een melkkoe kan volstaan met 155 gram eiwit per kilogram droge stof in het totaalrantsoen zonder gevolgen voor de diergezondheid en productie, schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. "Het huidige niveau ligt landelijk gezien op ongeveer 165 gram. Een teruggang in eiwitgehalte vergt daarbij veelal een aanpassing van het voer- en grasmanagement", aldus Schouten.

Beneden een niveau van 155 gram ruw eiwit per kilogram droge stof op rantsoenniveau zijn diergezondheidsproblemen niet uit te sluiten, aldus Schouten. Dit kan zich voordoen op bedrijven met een zeer groot aandeel maïs in het rantsoen. Volgens de minister kan dit gaan om 'enkele honderden bedrijven'. Om hierin tegemoet te komen, voorziet de tijdelijke regeling ook in aparte regimes voor deze knelgevallen, zo benadrukt Schouten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
haasje 6 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887097/schouten-maximeert-ruw-eiwitgehalte-krachtvoer]Schouten maximeert ruw eiwitgehalte krachtvoer [/url]
krachtvoer maakt ongeveer een kwart uit van het totale rantsoen....lekker kort door de bocht. Door de nitwits die hier meelezen is dat heel verkeerd te interpreteren
Abonnee
Trevor 6 Mei 2020
Schouten stelt het idd wel heel simpel Wat goed is voor de koe en voor de portemonnee, doet er niet toe. Dat voer wordt ongetwijfeld stervensduur
Abonnee
HHF 6 Mei 2020
En t paniekvoetbal gaat ook maar door, t majorettepoppetje van de LNV/WUR blijft maar doorgaan met half uitgedachte plannen invoeren. Doe maar ff wisselen Corala!
Onno 6 Mei 2020
Om dit te halen is vrij eenvoudig. Moet je een paar stappen maken:
-niet luisteren naar veevoerboys
- op tijd maaien
- niet te droog inkuilen
- alle palmpit gebaseerde veevoeders eruit.
Gaat het stukken beter, ook rendement technisch
regelbedenker 6 Mei 2020
Wij leggen van boven de dingen op, en de boeren mogen de risico`s op ongezond vee maar weer zien te hendelen
Abonnee
Schijten met een boog 6 Mei 2020
Sinds de tijd dat koeien 3 meter achteruitschijten of dat het ze van de kont afdruipt is het eiwit gehalte onnatuurlijk hoog. Als wij mensen alle dagen zo poepen als koeien doen, zullen we ons bijzonder onbehaaglijk voelen. Dieren behoren gewoon meer ruwe celstof in het pakket te hebben en minder eiwit.
jersey bio boer 6 Mei 2020
Mevr schouten....... kijk eens naar buiten en zie wat de wereld doet met minder vliegtuigen en minder wegverkeer..... stop met die onzinnige regels en verlakkerij.
Abonnee
mt 6 Mei 2020

Dus we gaan op het randje zitten, van diergezondheid!!

Bedankt tuthola, zo klaar met dit gezeik
regelbedenker 6 Mei 2020
En weet je hoeveel overheidssteun Schiphol ontvangt van de overheid in de vorm van vrijstelling accijnzen, giften en vrijheden om te groeien ondanks de milieuproblemen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden