Duynie

Interview Frank Waijers

'Perspulp brengt vele voordelen met zich mee'

7 Mei 2020 - Jorine Cosse

Perspulp is een gezond product dat ook duurzame voordelen met zich mee brengt. Afgelopen week startte, onder andere bij veevoerproducent Duynie Feed, de voorverkoop. Hoe kan de prijs stabiel blijven, wat zijn de verwachtingen voor aankomend jaar en wat betekent perspulp voor het rantsoen? Frank Waijers, managing director bij Duynie Feed Nederland, geeft antwoord.

Inmiddels zitten op veel plekken de bieten weer in de grond. De hoop is gevestigd op gunstige weersomstandigheden de aankomende maanden, voor een optimale bietenoogst in het najaar. Na de aftrap van het zaaien van de bieten gaat ook de voorverkoop van start. Bij Duynie Feed blijft de prijs gelijk aan die van vorig jaar, ondanks dat er minder koeien in de Nederlandse stallen staan.

Bijna 5% meer bietenareaal en minder koeien, toch blijft de prijs gelijk. Hoe kan dat?
Het bietenareaal is inderdaad met ongeveer 1.500 hectare toegenomen. Dat is enkele procenten meer ten opzichte van vorig jaar. De prijs is ondanks deze toename en de afname van het aantal koeien inderdaad stabiel gebleven. De voederwaardeprijs is overigens ten opzichte van de basisprijs van andere producten wat gedaald, waardoor de brutoprijs van €1,65 ten aanzien van vorig jaar interessanter is. Daarbij hebben we dit jaar, afhankelijk van de groeiomstandigheden, iets meer product te verkopen.

Wat verwacht jullie van de vraag en het aanbod dit jaar?
We staan letterlijk aan het begin van het nieuwe groeiseizoen, het is dus nog lastig te zeggen wat het aanbod gaat zijn. De bieten zitten nu enkele weken in de grond. Het is nog te vroeg om concreet te zijn over de opbrengst. Het weer gaat hier zeer bepalend zijn, net als de toekomstige rooiomstandigheden, het bietenrendement en het werkelijke droge stof percentage. Naarmate het seizoen vordert worden de opbrengstprognoses nauwkeuriger. Voor deze prognoses werken we samen met de Suiker Unie, om de werkelijke opbrengt zo goed mogelijk in te kunnen schatten. Het is en blijft een natuurlijk product met enkele bepalende factoren die zich niet laten voorspellen, dat hebben we de afgelopen 2 jaar gezien.

Wat betreft de vraag naar perspulp zijn we positief gestemd. De voorverkoop is deze week gestart en verloopt naar tevredenheid. De voordelen van perspulp zijn in het algemeen bekend. Ik verwacht dus bij een reële prijs ook voldoende vraag naar dit gezonde product.

Door corona zijn bepaalde producten als bierbostel beperkt beschikbaar. Verhoogt dit de vraag naar perspulp of andere producten?
Bierbostel is vooral een eiwitvervanger in het rantsoen, perspulp is vooral een energierijk product die voornamelijk in één partij in voorverkoop wordt gekocht. Het zijn geen producten die elkaar direct beconcurreren, sterker nog ze vormen samen met gras en mais juist een prima basis voor een stabiel rantsoen. De vraag van perspulp is dan ook niet afhankelijk van het aanbod bierbostel. Daarbij is het niet zo dat bierbostel helemaal niet meer te krijgen is. Onze klanten proberen we zo optimaal mogelijk te voorzien in de vraag naar het product.

Wint bietenperspulp nog altijd aan populariteit?
Bij onze huidige klanten is perspulp een gewaardeerd product. De voordelen zijn algemeen bekend: gezond, smaakvol, hoog in VEM, laag in stikstof en fosfor. Voer wat goed uitkomt voor de BEX bedrijven. Een goede aanvulling in het rantsoen om de stikstofefficiënte te verbeteren, de energie uit perspulp zorgt dat eiwit goed wordt benut. We horen deze voordelen ook terug van veehouders, ze zijn tevreden met het resultaat. Dit wordt ook bevestigd doordat ze herhaaldelijk perspulp kopen.

Er melden zich ook nog altijd nieuwe klanten, het afsluiten van een voerabonnement neemt bijvoorbeeld volop toe. Met een voerabonnement is het mogelijk om de kosten in 12 maanden gespreid te betalen, zonder renteopslag. Hiermee kan de veehouder zijn liquiditeitspositie verbeteren. Dit is vanuit Duynie een service voor de boer om zijn kasstroom goed te managen.

Perspulp is daarnaast een bijproduct: het levert een bijdrage aan de kringlooplandbouw in Nederland. Verspilling wordt hiermee voorkomen en de koeien weten dit product om te zetten in gezond eiwit voor humane voeding. Dit in combinatie met een lage carbonfootprint maakt dat perspulp ook goed scoort op de duurzaamheidsparameters in de kringloopwijzer. Er zijn dus vele voordelen welke de vraag naar perspulp ondersteunen.

Verder zien wij geen verschil in regio’s wat betreft de vraag naar perspulp. Het product past praktisch in ieder rantsoen met verschillende voertechnieken. Dat stelt ons ook in staat om het perspulpvervoer uitermate efficiënt uit te kunnen voeren. Het uitleveren van perspulp sluiten we volledig aan op de aanvoer van bieten per regio. Het transport is over de jaren verder geoptimaliseerd, hiermee hebben we vele lege kilometers transport, en daarmee kosten, voorkomen. 

Tot slot, je bent nu een jaar in dienst. Pak je dit jaar de voorverkoopperiode anders aan dan vorig jaar?
Het proces van voorbereiding, voorverkoop tot en met werkelijke uitlevering en afwikkeling is iets waar Duynie ruime ervaring mee heeft. Ik zie daar dan ook geen directe aanleiding in om verandering door te voeren. Met het hele team zoeken we wel naar optimalisatie. Jaarlijks voeren we veranderingen door om de campagne te verbeteren ten opzichte van het jaar ervoor. Ook dit jaar hebben we daar weer stappen in gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden