Shutterstock

Inside Zuivel

Coronaversoepeling geeft zuivelmarkt oppeppertje

7 Mei 2020 - Wouter Baan

De (aangekondigde) versoepeling van de coronamaatregelen in veel Europese landen geeft de zuivelmarkt lucht. Zowel de vaste als vloeibare zuivelprijzen trekken weer aan. Wat zijn de verwachtingen voor de komende weken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het betere sentiment uit zich duidelijk in de vloeibare zuivelnoteringen van DCA. Room stijgt met €323 tot €3.003 per ton. Ook magere melkconcentraat zet een stap naar boven. Opvallend zijn de plussen voor Duitse spotmelk, de notering voor de Noord-Duitse markt  stijgt met €3 tot €24,50 per ton.

Minder Duitse melk dan verwacht
De stijging is een gevolg van melkproductie die achterblijft bij de verwachtingen. Mogelijk hebben Duitse melkveehouders geanticipeerd op de lagere melkprijs of de aanhoudende droogte. Voor in Noord-Duitsland, waar het de afgelopen jaren flink droog is geweest, pakt de productie lager uit. Uit de markt wordt vernomen dat fabrieken verkoopcontracten daarom hebben moeten annuleren. De officiële aanvoercijfers moeten uitwijzen of het verhaal klopt, of dat het opgeklopt marktsentiment is.

Perspectief
Ook de vaste zuivelmarkt is duidelijk positiever nu de restaurants op termijn weer (gedeeltelijk) open kunnen. Dit is uiteraard positief voor de afzet naar de foodservice, al hangen er nog veel voorraden boven de markt die eerst nog weggewerkt moeten worden. Maar mogelijk wordt de markt een handje geholpen door de melkaanvoer die in veel landen (bijna) weer op zijn retour is.

De magere melkpoedermarkt neemt ondertussen steeds meer afstand van het interventieniveau en is onderweg naar de grens van €2.000 per ton. De markt voelt nog wel fragiel. Dus of de grens overschreden kan worden, moet blijken. Ook de kaasprijzen schuifelen langzaam omhoog, maar ook hier geldt dat er geen wonderen moeten worden verwacht.

Twee hobbels
Overigens heeft de vloeibare zuivelmarkt in mei nog 2 hobbels te nemen. En dat zijn de uitval van 2 verwerkingsdagen met Hemelvaart en Pinksteren. De opwaartse potentie lijkt daardoor gering, maar het dieptepunt ligt waarschijnlijk achter der rug. 

Klik hier voor een overzicht van de DCA-noteringen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden