Shutterstock

Business Zuivel

Zuivelsector maakt gretig gebruik van interventie

20 Mei 2020 - Wouter Baan - 3 reacties

Nederlandse zuivelverwerkers en handelshuizen maken gretig gebruik van de particuliere opslagregeling voor boter en kaas. Ondertussen ligt er al bijna...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige week lag er welgeteld 24.332 ton boter in particuliere opslag, nadat er in de eerste week direct als ruim 15.000 was weggelegd. Met 8.307 ton zijn de grootste volumes afkomstig uit Nederland. Ierland, eveneens een grote boterproducent, volgt op plek 2 met 6.776 ton. Ook vanuit Duitsland is een behoorlijk volume (4.227 ton) weggelegd.

Opvallend is dat grote zuivellanden als Polen en Frankrijk nog geen gebruik hebben gemaakt van de regeling. De opslagregeling voor boter is overigens nog lang niet vol en kan oplopen tot max 160.000 ton. 

Nederland al bijna aan plafond 
Ook kaas wordt massaal opgeslagen, zo blijkt uit het feit dat er al 34.385 ton is weggelegd. Daarmee is ongeveer een derde van het maximale opslagvolume van 100.000 ton gevuld. Met 12.654 ton staat Italië vooraan in de rij, gevolgd door Nederland met 6.631 ton. Daarmee zit ons land al bijna het opslagplafond van 8.726 ton. De grote interesse om kaas tegen een vergoeding op te slaan is op zich niet vreemd, omdat dit product toch gerijpt moet worden.

Het volume magere melkpoeder dat is weggelegd, is vooralsnog beperkt. Duitsland, Tsjechië, Litouwen en Polen hebben gezamenlijk 3.377 ton opgeslagen. Het relatief beperkte volume komt waarschijnlijk doordat de voorraden al krap waren, voordat de coronacrisis begon.

Markt krijgt lucht
De opslagregeling geeft de zuivelmarkt lucht, zo blijkt uit de DCA-zuivelnoteringen van de afgelopen weken. Zowel de prijzen van boter, kaas en magere melkpoeder zetten weer stappen naar boven. Tegelijkertijd zijn de prijsniveaus van voor de coronacrisis nog ver weg.

De DCA-boterprijs bijvoorbeeld stond voor de coronacrisis nog boven €3.500 per ton, zakte daarna terug tot circa €2.550 en is de afgelopen weken weer opgeklommen tot boven de grens van €3.000. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden