Shutterstock

Inside Voer

Bierbostelprijs trekt verder aan, nog altijd weinig gras

2 Juni 2020 - Jorine Cosse

Het is tijd voor regen en duidelijkheid, zo blijkt uit de ruwvoermarkt van deze week. Volgens de handelaren is de vraag niet het probleem, het aanbod producten laat wel te wensen over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat de prijzen betreft gebeurt er eigenlijk weinig deze week. De bierbostelprijs trekt met €0,05 aan naar €2,75 in het zuiden en €2,90 in het noorden. De gemiddelde prijs noteert op €2,80 per % droge stof. De prijs komt hiermee weer op het hoogste niveau ooit gemeten. Nogmaals een verhoging zou een nieuw prijsrecord betekenen. De stijging heeft te maken met de stabiele vraag en het geringe aanbod van het product.

Onrust
De onrust van vorige week rondom het aanbod van kuilgras en de bijhorende prijs is nog niet weggeëbd. De handelaren geven aan dat de vraag toeneemt, terwijl het aanbod eigenlijk hetzelfde blijft. Eerste snedes en mogelijke tweede snedes doen zich amper tot niet aan op de markt. De veehouders kunnen het gras maar al te goed zelf gebruiken. De prijs noteert nog altijd even hoog en stabiel als vorige week op €70 per ton (franco boerderij). Kuilgras noteerde overigens nooit eerder zo hoog als nu in de DCA-noteringen.

Ook ontstaat er weer wat onrust rondom het aanbod voeraardappelen. Dat is op het moment nog zeer wisselend. Volgens handelaren is dit te wijten aan wat onduidelijkheid rondom de regelgeving rondom de compensatie waar aardappeltelers voor in aanmerking komen. De prijs weet ondanks het rumoer wel stabiel te blijven op €30 per ton. Als de vraag voor langere tijd groter blijft dan het aanbod, ligt een prijstoename voor de hand.

Stro, weidehooi en snijmaïs
De vraag naar stro, weidehooi en snijmaïs trekt steeds meer aan. Hoewel het nog geen effect heeft op de prijzen van respectievelijk €110, €180 en €70 per ton, moet de onzekerheid rondom het weer en de opbrengsten van het land niet veel langer aanhouden. Er zijn veehouders die zich nu al grote zorgen maken over de maïsoogst, wat ervoor zorgt dat ze voorzichtig aan beginnen in te slaan, om er zeker van te zijn dat ze uiteindelijk voldoende hebben.

Door de onzekerheid en de in sommige gevallen tegenvallende grasopbrengsten, is de vraag naar stro en weidehooi ook toegenomen. Beide producten worden in veel gevallen gebruikt om het rantsoen van onder andere jongvee aan te vullen, omdat sommige graslanden gewoonweg te dor of te kaal zijn om nog te kunnen gebruiken als voer.

Graszaadhooi
Waar normaal de soorten graszaadhooi wat buiten de boot vallen, is er deze week wel ontwikkeling in de markt. Deze zijn overigens niet zozeer ‘positief’ te noemen. Het was al bekend dat de meeste producten slecht verkrijgbaar zijn, maar deze situatie lijkt inmiddels uit te breiden. Sommige handelaren meldden dat er amper tot geen Engels raaigras meer beschikbaar is, iets dat volgens hen niet snel voorkomt. De prijzen blijven stabiel staan in de noteringen van DCA, maar een kanttekening hierbij is wel dat de beschikbaarheid zo goed als nihil is voor alle bovengenoemde graszaadhooi soorten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden