Shutterstock

Inside Melk

Ieren produceren fors meer melk, blijft dit zo?

2 Juni 2020 - Chanti Oussoren

Ierse melkveehouders hebben fors meer melk geproduceerd dan vorig jaar. De melkproductie ligt over de maand april maar liefst 12,6% hoger. Wel zijn veel melkveehouders bang dat de aanhoudende droogte een impact zal hebben op de melkgift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie over de maand april bedroeg 1.105 miljoen ton. Hiermee ligt de productie 12,6% boven het niveau van vorig jaar. Ook vergeleken met maart 2020 ligt de productie met 48,4% fors hoger. Dit is niet verwonderlijk gezien de seizoensmatige trend en het feit dat de melkaanvoer naar het jaarlijkse piekmoment in mei toewerkt.

Aanhoudende droogte
Veel boeren verwachten dat de huidige droogte een impact op de melkaanvoer zal hebben, zo blijkt uit een enquête van zuivelgigant Glanbia Ireland. De enquête heeft bijna 150 melkleveranciers als respondenten bereikt en daarvan verwacht 60% van de boeren dat de melkproductie de komende tijd zal worden beïnvloed door een tekort aan bodemvocht.

Glanbia adviseert de boeren om proactieve maatregelen te nemen om de melkgift te kunnen beschermen en de grasgroei te waarborgen. Er wordt aangedrongen om de rotatie te verlengen tot 24 of 25 dagen en regelmatig de grond in de gaten te houden om de groei te volgen.

World Milk Day
Maandag (1 juni) was de 20e editie van World Milk Day van de Verenigde Naties, de dag waarop melk erkent wordt als wereldwijd essentieel voedsel. De Irish Co-operative Organization Society (ICOS) bracht op deze dag een hulde aan de melkveehouders en melkverwerkers met als hoofdpunt de coronacrisis en de uitdagingen die dat met zich meebrengt voor de zuivelsector.

Volgens ICOS-voorzitter Jerry Long hebben de melkveehouders zich van hun beste kant getoond tijdens de crisis. “De melkveehouders zetten de nationale voedselvoorzieningsketen voort en ondersteunen de zeer waardevolle zuivelexportindustrie van Ierland.”

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden