Sorbis / Shutterstock.com

Inside Zuivel

Zuivelimport China gaat komende jaren omhoog

8 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De grootste zuivelimporteur ter wereld, China, gaat in 2020 nog meer zuivelproducten importeren. Dat blijkt uit een recent rapport van het Chinese ministerie van landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China kan het gat tussen vraag en aanbod van zuivelproducten de komende jaren niet zelf kunnen opvullen, hierdoor blijft de importhoeveelheid nog jaren op hoog niveau. Over heel 2020 zal China naar verwachting meer zuivelproducten importeren dan voorheen.

Het ministerie schat de import over 2020 op 17,15 miljoen ton. Hiermee ligt het niveau 3,3% hoger dan in 2019. In de daaropvolgende jaren zal de invoer blijven stijgen. In 2025 komt het naar verwachting uit op 21,34 miljoen ton en in 2029 op maar liefst 23,15 miljoen ton. Nieuw-Zeeland, Australië en Europa zullen de belangrijkste melkleveranciers blijven.

Melkproductie 
De Chinese melkproductie zal naar verwachting een 33,9 miljoen ton bereiken over 2020, een toename van 2,6% in vergelijking met het voorgaande jaar. 

Niet alleen dit jaar gaat de productie toenemen, ook in de komende jaren blijft deze waarschijnlijk stijgen met een gemiddelde van toename 2,7% per jaar. In 2025 zal de melkaanvoer 40 miljoen ton bedragen en in 2029 maar liefst 43 miljoen ton.

De verwachte toename wordt toegeschreven aan positieve ontwikkelingen rondom de verlaging van de kosten en het verhogen van de productie efficiëntie.

Zuivelconsumptie
Ook de consumptie van zuivelproducten zal stijgen, zo is de verwachting van het ministerie. Er wordt verwacht dat de consumptie groeit tot in totaal 50,9 miljoen ton in 2020, een toename van 2,8% in vergelijking met het voorgaande jaar. De consumptie van zuivelproducten zal jaarlijks met gemiddeld 2,9% toenemen. Naar verwachting komt de consumptie in 2025 uit op 61,66 miljoen ton en in 2029 op 65,96 miljoen ton.

De verwachte toename wordt hier toegeschreven aan een stijging van het besteedbaarinkomen per hoofd van de bevolking en de progressie in de verstedelijking.

Prijsverwachting
Over het eerste kwartaal van 2020 zijn de prijzen van zuivelproducten zoals rauwe melk, verse melk en melkpoeder gedaald. Dit als gevolg van de impact van het coronavirus. De prijzen zijn echter weer stabiliserende nadat de epidemie onder controle wordt gebracht en de productie weer succesvol gefaciliteerd wordt.

Naar verwachting zal de prijs van rauwe melk gaan stijgen in 2020. Voor het hele jaar wordt de import van zuivelproducten wellicht nog belemmerd door de verspreiding van de wereldwijde pandemie. De zelfvoorzienende voorraad van rauwe melk zal daardoor in het laatste half jaar wat krapper worden dus wordt er verwacht dat de prijs gestaag zal stijgen.

De prijzen zullen sterk variëren tussen het zuiden en het noorden van het land vanwege de distributiebelemmeringen van zuivelproducten in China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden