Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt vreest tekort voeraardappel

9 Juni 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Afgelopen week hing er al onzekerheid rondom het aanbod van aardappelen, dat is deze week weinig anders. De onzekerheid neemt eerder toe dan af, zeggen de handelaren. De aardappelprijs trekt dan ook aan, terwijl de andere prijzen stabiel blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naar verwachting houden de meeste aardappeltelers de aardappelen op het moment vast vanwege het heropenen van de horeca en andere onzekerheden rondom de afzet. Ieder hoopt natuurlijk op de beste prijs voor zijn product. Doordat het aanbod afneemt en de vraag gelijk blijft, is de prijs met €5 gestegen naar €35 per ton (franco boerderij).

Zoektocht naar maïs
Net als voorgaande weken is de markt nog altijd op zoek naar snijmaïs, maar ook met name naar goede kwaliteit kuilgras. Beide producten zijn nog altijd slecht verkrijgbaar met goede (droge stof) gehaltes. Over week 23 kwam de DCA indicatieprijs voor kuilgras uit op een prijs van €70, dat is diezelfde week gecorrigeerd naar €60 en deze prijs blijft voor deze week staan. Door het geringe aanbod en niet loskomen van nieuwe snedes gras, durven handelaren geen eenduidige prijs te geven. Daarom blijft de prijs ook deze week stabiel.

Deze week houdt DCA de prijs van snijmaïs ook nog stabiel, maar het is mogelijk dat er voor volgende week een verhoging op de loer ligt. Er is nog altijd vraag naar snijmaïs, gecombineerd met een gering aanbod, en deze vraag neemt toe. Her en der beginnen veehouders toch wat extra's in te slaan om eventueel een lage opbrengst te kunnen compenseren. Prijzen van snijmaïs variëren tussen de €65 en €80 per ton, waar €80 wel en enorme uitschieter is voor enorm goede maïs. Gemiddeld blijft de prijs staan op zo'n €70 per ton (franco). De prijs van maïs is in de afgelopen 5 jaar nog nooit zo stabiel geweest.

Bierbostel, stro en weidehooi
Vorige week trok de bierbostelprijs aan, deze week noteert hij stabiel op €2,75 (zuid) en €2,90 (noord) met een gemiddelde van €2,80. De heropening van de horeca en de aanhoudende droogte hebben voor nu geen effect op de prijs. Het zijn overigens wel aspecten om in de gaten te houden.

De prijzen van stro en weidehooi blijven ook deze week stabiel op respectievelijk €110 en €180 per ton. Hierbij melden handelaren wel dat de vraag naar stro aantrekt en het aanbod wat in lijkt te krimpen. Daarbij staat de nieuwe oogst er wat dunnetjes bij, het is dus maar de vraag hoelang de prijs op dit niveau blijft. Hetzelfde geldt eigenlijk voor weidehooi. De vraag is er, maar het aanbod is niet optimaal en de nieuwe opbrengst is onzeker.

Graszaadhooi
De situatie rondom de graszaadhooisoorten Engels raai, veldbeemd, rietzwenk en roodzwenk is niets veranderd. De producten zijn vrijwel niet meer verkrijgbaar, zelfs het Engels raai niet. Iets wat volgens de handelaren opvallend is. Ook hier geldt dat het afwachten is wat de eerstvolgende oogst gaat opbrengen, maar de vooruitzichten zijn niet al te positief. De prijzen houden we daarom stabiel op respectievelijk €120, €135, €130 en €150

Klik hier voor de actuele prijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden