Vreugdenhil Dairy Food

Inside Melk

Vreugdenhil verlaagt maar blijft jaarrond aan kop

10 Juni 2020 - Wouter Baan

Vreugdenhil Dairy Foods heeft de melkprijs over mei naar beneden bijgesteld, door de waardering van eiwit te verlagen. Over een langere periode bekeken, overstijgt de gemiddelde melkprijs van de poederproducent nog altijd...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs komt bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo (bij 4,42% vet en 3,56% eiwit) uit op €31,98 per 100 kilo, een verlaging van 72 cent ten opzichte van april. De eiwitprijs is met 20 cent gedaald naar €5,70 per kilo, de vetprijs blijft gelijk op €2,90. Inclusief bonussen voor weidegang en duurzaamheid kan de melkprijs oplopen tot maximaal €34,08 per 100 kilo.

De verlaging kan gezien worden als een gevolg van negatieve prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt in februari en maart toen de coronacrisis de kop opstak. Op de wereldmarkt zakte de vraag naar melkpoeder daardoor behoorlijk terug.

Jaarrond boven €35
In de melkprijsvergelijker staat Vreugdenhil in de middenmoot, net onder FrieslandCampina en Bel Leerdammer. Omdat de poederproducent in de wintermaanden met een seisoenstoeslag werkt, geeft het voortschrijdend gemiddelde over de achterliggende 12 maanden een betere indicatie.

De gemiddelde kale melkprijs, tussen juni 2019 en mei 2020, komt uit op €35,53 per 100 kilo. Daarmee staat Vreugdenhil aan kop. Naast Vreugdenhil blijft alleen Bel Leerdammer boven de grens van €35.

Sentiment verbeterd
Ondertussen is het sentiment op de melkpoedermarkt aanzienlijk verbeterd. De DCA-notering voor magere melkpoeder is in de achterliggende weken met bijna €400 gestegen tot €2.205 per ton in de eerste week van juni. De notering van volle melkpoeder zit ondertussen ook weer boven €2.000.

Door de aantrekkende poederprijzen, net als de kaas- en botermarkt, is het aannemelijk is dat de uitbetalingsprijzen spoedig een bodem vinden. De melkprijs van A-ware laat over juni bijvoorbeeld al een stabiel beeld zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden